Zermatt je jedna z nejluxusnějších destinací, také díky přítomnosti nejkrásnější hory Evropy. Ve městě se snoubí původní rustikální stavby se secesní elegancí začátků turistiky, ale také s jednoduchým stylem, určeným pro sportovně založené návštěvníky. Zejména v létě se tady dá najít jednodušší a levnější ubytování, které může být základnou pro radovánky na horách. Ačkoli jsou kopce poměrně snadno přístupné díky lanovkám, jsou zde i velmi malebná zapomenutá zákoutí. Jsou blíž a dostupnější, než by se dalo očekávat. Za slunných dnů pozdního srpna a brzkého září jsou kopce nad Zermattem nejkrásnější.

Gurmánská stezka

Do programu Gourmetweg neboli Gurmánské stezky se zapojilo asi dvacet restaurací. Turisté je najdou kolem Zermattu na trase, která je označená jako každá jiná turistická trasa. Jedná se většinou o klasické chalupy přestavěné na restaurace. Zachovávají si původní horský styl a vaří se v nich z vybraných surovin, které si velmi často připravují majitelé sami. Nechybějí sýry a salámy nebo houby. Všechno je jistě v bio kvalitě, i když se to nikde výslovně neuvádí.

Chez Vrony

Restaurace U Vronyho, jak bychom řekli česky, je společným dílem dvou bratří. Jeden z nich tady působí jako hospodský a ten druhý se vyřádil na interiéru. Základy domu, který vystavěli jejich předkové, byly položeny v roce 1900. Uvnitř restaurace se za špatného počasí jistě všichni cítí velmi dobře. Prostor je členěný a vybavený starobylými „vetešemi“, které jsou zde ovšem umístěny s  vybraným vkusem architekta. V ranním slunci je z terasy božský výhled na Matterhorn. Na menu je vynikající fondue, k němuž se podávají skvělá bílá vína z Wallisu, některá z nich jsou AOC - tedy s kontrolovaným původem.

Další zastavení Findlerhof

Restaurace nedaleko té výše jmenované si zakládá na svých rösti. Vyhlášená švýcarská specialitka se dělá ze strouhaných brambor, které se smaží většinou na přepuštěném másle. Podobají se našim bramborákům, ale jsou jemnější. Majitel chaty připraví ročně pro své hosty rösti více než z tuny brambor. Vynikající kombinací jsou rösti se smetanovou omáčkou s liškami. Obojí „vzniká“ také v blízkém okolí. Houbám se tady s nadcházejícím podzimem daří výborně a dobrá smetana je ve švýcarské kuchyni všudypřítomná.

Na dezert do města

Gurmánská stezka končí v Zermattu. Tam si také většina těch, kteří se vydali na gurmánské zkoumání okolí, dává kávu a dezert. Hotely a kavárny se k tomuto poslednímu chodu hodí nejlépe. Místní specialitou je koláč s lineckého těsta plněný hutnou ořechovou nádivkou.

RECEPT: Švýcarské rösti
Ingredience: 1 kg lojovatých brambor, 1 kávová lžička soli, přepuštěné máslo
Postup: Brambory uvaříme ve slupce a necháme odpočinout do druhého dne. Oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme a promícháme. Na pánvi zahřejeme přepuštěné máslo (nebo jiný tuk na smažení, pokud není k dispozici) a klademe do něj hromádky brambor, které rozmáčkneme do placičky pomocí špachtle nebo vidličky. Obracíme podle potřeby. Asi za 15 minut by měly být placičky usmažené. Podáváme s cibulovými kroužky, vypečenou slaninou nebo sázeným vejcem.

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Archiv autorky