Jak nakupovat brambory

Není brambora jako brambora. Některá vypadá svěže, jiná má zelený nádech a některá už dosluhuje. Každopádně teď je sezóna podzimních brambor a je jen na vás, jestli si tuto zeleninu budete pořizovat jen pro konkrétní jídlo, nebo si ji nakoupíte ve větším množství do zásoby. Skladování brambor má svá pravidla: menší množství zeleniny se obvykle ukládá do spodního šuplíku v chladničce. Pokud se však jedná o větší bramborovou nadílku, k uskladnění skvěle poslouží sklep. I když si u zelináře koupíte pytle s větším množstvím brambor, měli byste je doma přebrat a trochu vyvětrat. Podle odborníků na výživu je nejlepší brambory skladovat v papírových pytlích. Dbejte, aby vždy byly na suchém místě a teplota sklepa se pohybovala kolem 4-6 stupňů Celsia. Takto uskladněné brambory byste měli spotřebovat do února. Později totiž začnou zemáky klíčit a jejich výživová hodnota se tím snižuje.

 

Jak brambory vařit

Jakákoliv tepelná úprava brambor vás bude stát vitaminy. Pokud máte tedy k dispozici bio brambory, vařte nebo pečte je ve slupce. Zemáky z běžných obchodů však raději oškrábejte. Pak je vložte společně s kmínem a solí do vroucí vody a povařte. Kmín má při vaření této zeleniny i jiný než chuťový význam. Eliminuje solanin, který se z brambor uvolňuje.

 

Používejte správné náčiní

Brambory jsou zdrojem vitaminu C. Ten se však ztrácí, použijete-li kovové náčiní. Při opracovávání brambor proto používejte nerez nebo plast (to se týká třeba nožů nebo struhadel). Jako nádobí je vhodný teflon, smalt, varné sklo nebo keramika.

 

S čím si brambory (ne)rozumí

Člověk by si myslel, že brambory jsou téměř univerzální zelenina a hodí se ke všemu. Podle nutričních terapeutů je to však omyl. Pokud například zkombinujete brambory s luštěninami nebo sójovým masem, může to vašemu dítěti způsobit zažívací potíže. Skvělou dvojku tvoří brambor s tvarohem a sýry, s vejci či masem nebo i s obilninami (třeba v případě bramborových placek či knedlíků).

A jaký pokrm naservírovat vašemu dítěti? Zkuste třeba tento...

 


Recept: Horácká bramborová buchta

Připravte si:  1 kg syrových brambor, 500 g hladké nebo celozrnné mouky, ¼ l mléka, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


Zajímavé informace pro maminky a vše důležité o dětech se dočtete na www.mimivlasta.cz



Autor: Vanda Novotná Zdroj: MUDr. Peter Horan – Pavla Momčilová: Vaříme dětem chutně a zdravě, Nakladatelství Pavla Momčilová 1996 | Fotografie: www.isifa.com