Zelenina s mazlivým jménem kozlíček polníček se hojně pěstuje ve velkovýrobnách a k nám se dostane hezky umytá v igelitovém sáčku v ochranné atmosféře. Představy o tom, jak vypadá celá rostlina, máme nejspíš minimální. V jižnějších částech Evropy, například v Chorvatsku, Itálii nebo Francii, kde se divokým zeleninám daří lépe, se obyvatelé venkova touto dobou vydávají s košíčkem a nožíkem za prvními výhonky.


Jednoletá bylina

Úspěšní zahrádkáři často tvrdí, že polníček se vlastně ani nemusí pěstovat, protože se snadno vysemeňuje. Svoje jméno dostal od místa nejčastějšího výskytu – na okraji polí. Takže tam, kde se jednou vyseje, se objevuje i další roky. Jeho semínka klíčí již na podzim a mladé výhonky snadno přezimují. Když sleze sníh, objeví se přízemní růžice budoucí rostliny. Lístky jsou křehké a jemné a jsou to jedny z prvních listů, které se dají po dlouhé době jíst. Pokud si představíte zimu prožitou jen s cibulí, kyselým zelím a mrkví, jistě uznáte, že stojí za to pachtit se za polníčkem po rozblácených cestách. V létě rostlina vykvete nenápadnými modravými kvítky, vysemení a v srpnu nebo v září vyklíčí.


Odkud pocházejí

Kozlíčků je několik druhů, a to nepočítáme všechny vyšlechtěné variety. Pravděpodobným domovem je oblast kolem Středozemního moře. Historky praví, že přibližně do 17. století se polníček nikde nepěstoval. Renesanční básník Pierre de Ronsard v jedné ze svých ód popisuje jarní sběr bylinek a požitek z jejich následné konzumace. Několik veršů je věnováno pečlivému praní nasbíraných divokých lístků u pramenu čisté vody, což je činnost, od níž jsme dnes již osvobozeni. Atmosféra básně by dnes jistě potěšila nejednoho milovníka bio potravin. Zařazení mezi zeleniny se připisuje zahradníkům Ludvíka XIV., kteří jej přenesli z polí na záhonky. 


Co s ním

Polníček bychom hlavně neměli tepelně upravovat, protože pak všechno jeho křehké kouzlo zmizí. Pravděpodobně budeme mít k dispozici jen čisté lístky ze sáčku a nejčastěji ještě prefabrikované směsi s dalšími druhy salátů a listových zelenin. Ale nenechejte se odradit a zkuste se poohlédnout po jednodruhovém balení. Na jaře jeho chuť vynikne s dalšími ostřejšími bylinkami, jako jsou pažitka, mladá cibulka, medvědí česnek nebo řeřicha.

 

Recept: Kozlíčkový salát s bramborami

Připravte si: ½ kg brambor, ¼ kg kozlíčku, 6 lžic olivového oleje, 3 lžíce balzamikového octa, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com