Šťavel kyselý je opravdu kyselý. Je to rostlinka, jejímuž ochutnávání odolá málokteré dítě. Mimo jiné je to jedna z velmi bezpečných jedlých bylin, protože se prakticky nedá s ničím škodlivým, nebo dokonce jedovatým zaměnit. Však i jetele patří mezi jedlé rostliny. V našich lesích, zejména těch jehličnatých, na šťavel narazíte skoro všude. V kuchyni vám udělá dobrou službu nejen jako gastronomická položka, ale i jako „cena útěchy“, když se nám nepodaří najít dost hub.

Kyselé vlastnosti

Trojlístky rostliny, která je rozšířena v celém mírném pásmu, mají mnoho triviálních názvů, což je pochopitelné. Asi nejkomičtější je francouzské označení aleluja, které prý vychází ze skutečnosti, že tam první šťavele kvetou na Velikonoce.

Rostliny obsahují hodně kyseliny šťavelové, která odvápňuje kosti a působí na zvýšenou tvorbu ledvinových kamenů. To nás nemusí znepokojovat, protože nebezpečné množství této rostliny nikdo nesní.

Šťavel se může sbírat celý rok. Nejlepší je samozřejmě na jaře, ale i teď v podzimních měsících nás může příjemně překvapit. Často u něj dochází ke druhému kvetení, které je provázeno vypučením čerstvých lístků. Plody se později zavrtávají pod zem, kde dozrávají.

Slané šťavelové dobroty

Šťavel je známý svým pozitivním působením na trávení. Jeho vlastnosti jsou velmi podobné čerstvému šťovíku. Vždyť i název má podobný. Uplatní se výborně v kombinacích s mléčnými výrobky, jako jsou nejrůznější tvarohové pomazánky nebo variace se zakysanou smetanou.

Je výborným společníkem pro všechna vaječná jídla, jako jsou například omelety nebo quiche. Na brambory můžete připravit jednoduchý přeliv, když pár lístků necháte pustit šťávu do přepuštěného másla nebo přidat lístky do bramborového salátu. Můžete jej přihodit to polévky typu boršč. Pokud jej půjdete sbírat zase na jaře, můžete jím ozvláštnit i saláty, na které teď zrovna není ideální doba.

Je dobrý i sladký

Pokud listy nadrtíte, můžete je smíchat s medem, jako to prý dělali američtí indiáni. Je to spíš taková zábava pro děti, protože v tuto roční dobu máte na výběr daleko elegantnější sladkosti v podobě nejrůznějšího ovoce.

Můžete šťavel také použít na výrobu limonády ještě spolu s melisou a citronem. I to je trochu mimo sezonu, ale na druhou stranu obojí můžete použít jako hračku pro děti. Drcení šťavelových lístků v hmoždíři je velká legrace.
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: thinkstock.com