Marko Šuto je původem Chorvat, v české metropoli ale žije již bezmála třicet let. Je majitelem společnosti chorvatskeryby.cz, která dvakrát týdně dodává na tuzemské stoly čerstvé a vysoce kvalitní mořské úlovky. Každý z nich je nositelem certifikátu čerstvosti, jež zaručuje, že mezi výlovem ryby a dobou, kdy se dostane na pulty, neuplynulo více než 24 hodin.

„Nadstandardní kvalita a příznivé ceny nás odlišují od konkurence. Zatímco průměrné stáří mořských ryb nabízených na českém trhu je týden, a výjimkou není ani deset dní, u našich produktů je tato doba nesrovnatelně nižší. To nejen ovlivní chuť masa, ale i další kvalitativní charakteristiky,“ uvádí Marko Šuto a pokračuje: „Některé druhy ryb jsou navíc na skladování choulostivější, a tak může být běžná praxe při jejich uchovávání skutečným hazardováním se zdravím. Zároveň, na trhu je hodně rozmrazených produktů, jako například pangas, kalamáry, chobotnice a různé filety. Domnívám se, že do budoucna by bylo dobré tuto problematiku legislativně řešit a viditelně odlišit rozmrazované ryby od čerstvých, stejně jako je tomu třeba u pečiva. Zákazníkovi by toto mělo být zdůrazněno, neměl by být klamán skrytou deklarací nebo textem s malými písmeny,“ dodává původem vystudovaný ekonom, kterého k obchodování s rybami přivedla láska ke gastronomii.

Jako gurmána ho před lety nadchla myšlenka obnovené tradice farmářských trhů, kterou záhy vystřídalo zklamání nad omezenou nabídkou i kvalitou prodávaných ryb a plodů moře za velmi vysoké ceny. Oslovení rodinných příslušníků a známých, kteří se rybolovem u Jadranu živí po generace, a založení vlastní firmy pak bylo dílem okamžiku.

„Obchodování s čerstvým produktem je skutečně náročné. Tím, že dovážíme do Evropské unie, musíme vlastnit certifikát o původu zboží i splňovat velké množství formálních administrativních požadavků. Pozitivním impulsem je ale pro nás spokojenost zákazníků i jejich zájem, který stále roste,“ komentuje majitel firmy, jejíž sortiment se stal vyhledávaným zbožím nejen na farmářských trzích, ale i ve vybraných pražských restauracích jako je Kogo, Da Emanuel, La Terrassa nebo nově otevřené Mercato, pro které Marko sestavil speciální mediteránskou degustaci.

Z Jadranu čerstvě vylovení mečouni, mořští ďasové, sardinky, ančovičky, pražmy, mořští vlkové, kalamáry, krevety, langusty, sépie a další budou také hlavní položkou menu druhého ročníku Rybího festivalu, který se uskuteční 15. září 2012 od 11:00 do 22:00 v pražské Holešovické tržnici.
Další informace naleznete na www.rybifestival.cz
 



Autor: jč | Fotografie: Thinkstock.cz