Teplé jídlo je grunt

„Teplá jídla jsou důležitou součástí jídelníčku,“ říká nutriční terapeutka Hanka Knížková z Poradenského centra Výživa dětí a pokračuje: „Tepelná úprava totiž podporuje dobrou stravitelnost potravin. Pokud se stane, že je občas jídelníček složený pouze ze studené kuchyně, nic tragického se neděje. Ovšem nemělo by to být moc často.“


Polotovary by měly být tabu

Jak to tak bývá, zoufalý člověk dělá zoufalé věci. Rodič přijde z práce utahaný a hledá všemožná řešení, jak rychle uvařit teplou večeři. A ejhle, co třeba zkusit polotovary – takové párky, mražené ovocné knedlíky, polévku z pytlíku nebo hotovkou ve vaničce? To je nápad! Stačí to jenom ohřát a večeře je na světě. Podle Hanky Knížkové nejsou polotovary ve stylu párků či instantních pochoutek pro děti zrovna košer. Důvod? Nikdy nemáte kontrolu nad tím, co se v jídle nachází. „Uzeniny navíc obsahují velké množství tuku, soli a různého koření. Instantní pokrmy bývají přesolené a plné dochucovacích složek, které jsou pro děti nevhodné,“ vysvětluje Knížková.


A tak na to rychle skočte!

Uvařit domácí jídlo se dá i v kratším časovém horizontu. Ovšem musíme si uvědomit, že ne všechny osvědčené rychlovky na pánvi jsou pro dětský žaludek to pravé. „I v případě domácí stravy bychom měli dodržovat zásady zdravé výživy. Součástí každého jídla dne, tedy i rychlé večeře, by měla být čerstvá nebo tepelně upravená zelenina,“ upozorňuje odbornice. Pozornost bychom měli věnovat i způsobu, jakým chceme jídlo tepelně zpracovat. Jídla z friťáku nebo pánve ve stylu hranolek a topinek nejsou ideální. Mnohem stravitelnější jsou vařené, dušené nebo v alobalu pečené pokrmy. Dobrou volbou je například rychlá zeleninová polévka (ovšem domácí, ne ta z pytlíku) nebo pečený filet s dušenou zeleninou, rizoto a další.

 


Místo vegety použijte aromatickou zeleninu

Při vaření člověka láká jídlo dochucovat. V případě dětí bychom se měli tomuto pokušení vyhnout. Vegeta, Maggi či jiná průmyslově vyráběná dochucovadla jsou pro dětské jazýčky (a potažmo i trávicí trakty) spíše na škodu. „Vhodnější je použít na dochucení čerstvé nebo sušené bylinky a různé druhy aromatické zeleniny. Můžeme použít například česnek, cibuli, pažitku, bazalku či libeček,“ uzavírá Knížková.


Poslední sousto tři hodiny před spánkem

A na závěr malé upozornění: Poslední jídlo, které váš svišť pozře, by mělo být podáváno 2–3 hodiny před spánkem, jinak hrozí vašemu jedlíkovi těžké bříško a stejně těžké sny. Nevíte, co budete dnes vařit? Vyzkoušejte některý z našich tipů na lehkou a rychlou večeři. Dobrou chuť!

 

Recept: Filé "Rychlovka"

Připravte si: 800 g filé, 1 velká cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžička kari, sůl, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Jak často vaříte dětem vy? Diskutujte na fóru Vaření a stolování.


Text: Vanda Novotná
Zdroj: Poradenské centrum Výživa dětí, www.vyzivadeti.cz
Foto: www.Isifa.com
 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: www.isifa.com