Čaj pu-ehr roste pouze na jihozápadě Číny, v provincii Jun-nan v okolí oblasti Pu-Erh, podle níž má i své jméno. Jen na těchto místech jsou klimatické podmínky, které nutně vyžaduje. Zajímavostí je, že tento čaj je příbuzný se zeleným a černým čajem.


Historie čaje pu-ehr

Dříve patřil pu-erh mezi ty nejkvalitnější čajové druhy. Dokonce byl určen pouze pro potřeby císaře, obyčejní Číňané jej ani neměli možnost ochutnat. Úprava byla dosti zdlouhavá a náročná. Pro zpracování se vybíraly jen ty největší čajové lístky, stlačily se a na řadu přišly bakterie, které umožnily fermentaci. Dalo by se říct, že ani dnes nejsou známy všechny podrobnosti jeho výroby.


Jak se vyrábí čaj pu-erh?

Když se velké zelené listy tohoto čajovníku otrhají, dostanou se k lisu. Tak se buňky listů rozlomí a fermentace (přeměna buněčné šťávy) může začít. Teď se dají do práce speciální bakterie, během mnoho let trvajícího procesu (až 60 let) se původně zelené lístky mění na červenohnědé.


Kvalita je důležitá

Dobrý čaj pu-ehr potřebuje svůj čas. Čím déle zraje, čím déle je nalámaný uskladněn a bakterie z buněčných šťáv na něm mohou pracovat, tím cennější se stává. Taky není nejlevnější!


Léčivé účinky 

Pu-ehr má řadu léčivých účinků na celý organismus, například pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi. Nápoj obsahuje vitaminy, stopové prvky, minerály i bílkoviny. Působí antidepresivně a pročišťuje tělo, proto se doporučuje při hladovkách. Zjednodušuje také trávení tučných jídel. Ani bakterie před ním nemají šanci, zabraňuje totiž jejich množení. Dokonce zabraňuje tvorbě některých rakovinotvorných látek.

Pu-ehr odvádí cholesterol

Tento čaj obsahuje saponiny, které působí přes buněčnou membránu střeva. Postupně na sebe navazují cholesterol a přebytečné žlučové kyseliny a vylučují je z těla ven.

Požírač tuků

Tento čaj je označován za zabíječe tuků, a tak nám může pomoci v boji s nadváhou. Odbourává nadbytečný tuk, pravidelné pití pomůže regulovat metabolismus. Pokud se rozhodnete pro redukční dietu, Pu-erh se dá použít jako její skvělý doplněk.

Kocovina – žádný problém!

Mezi zázračné účinky pu-erhu patří dokonce i rychlejší odbourávání alkoholu. Stačí vypít 2-3 šálky tohoto čaje.

Pryč s únavou!

Podobně jako zelený čaj má i pu-ehr dostatek jemného kofeinu, který dokáže odstranit únavu. Vitalita nastupuje pomaleji, zato déle vydrží.

Pu-ehr pomáhá odkyselit organismus

Tento čaj obsahuje tzv. hořké složky, které pomáhají regulovat trávení a zároveň působí zásaditě.

Příprava čaje pu-ehr:

Potřebujeme: 2 lžíce sypaného čaje pu-ehr, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Čaj zalijeme vroucí vodou a vše necháme 5-7 minut louhovat. Poté přecedíme a můžeme popíjet.
Z této várky je možné udělat až 4 zálivy.

Raději bez cukru!

Čajoví znalci jednoznačně doporučují podávat pu-erh neslazený, ale pokud si na kouřové aroma přece jen nemůžete zvyknout, zkuste použít jiných sladidel, než na která jste zvyklí. Chuť zpříjemní javorový sirup nebo šťáva z agáve.

 



Autor: Simona Procházková DiS. | Fotografie: Thinkstockphotos.com, archiv autorky