Ve švýcarském kantonu Wallis se mluví francouzsky. Protéká tudy řeka Rhona, která to má do Francie kousek, jen co se protlačí Ženevským jezerem. Hlavním městem regionu je Sion, který leží pod dvěma kopci. Na jednom z nich bývalo letní sídlo biskupa a na druhém dosud stojí kostel s velmi starými varhany. Místní trochu hořce říkají, že u nich se moc turistů nezastavuje, že jsou jen takovou přestupní stanicí. Zdejší příroda je vskutku malebná.

Údolí řeky Rhony, která se ve Wallisu blíží ke svému střednímu toku, je hluboce zaříznuto do hor a přitom jsou jeho svahy ozářeny blahodárným sluncem. Je jednou ze dvou hlavních tepen Švýcarska, tou druhou je severnější Rýn. Řeka má modrošedou barvu, tak jako všechny řeky, které tečou z ledovců. Z hlavního údolí se rozbíhají další menší údolí do okolních hor.

 

 

Nendaz, údolí kanálů

Nendaz je jedním z příčných údolí. Je turisticky proslulé závlahovými kanálky, kterým se říká ‚bisses‘. Jsou to především unikátní technické památky. V korýtkách a korytech se zcela minimálním sklonem se tady svádí voda z hor do zahrad, sadů i k vinicím. K jejich budování se používaly nejrůznější stavební materiály a stavební techniky. Tesalo se do skal, kameny se skládaly na sebe, dělaly se dřevěné mostky. Dnes se mnohé z nich již nepoužívají, ale pěšinky kolem nich se udržují kvůli turistům. Na vycházky jsou to skvělé trasy, protože mají pochopitelně minimální převýšení. Je jich v okolí Nendaz ke stovce kilometrů. Ten nejdelší závlahový kanál má 32 kilometrů a ten nejstarší prý pochází z poloviny patnáctého století.

 

Meruňky a maliny

Rhona, závlahové systémy i oslunění tady dávají dohromady ideální podmínky pro pěstování meruněk a malin. Tyto dvě plodiny jsou ikonami regionu. Nastává zrovna jejich sezona, tak se můžete při průjezdu Švýcarskem stavit na ochutnání čerstvých plodů. Jinak se z nich vyrábí všechno, na co si vzpomenete: marmelády a šťávy, čatní, víno, likéry, zmrzliny, octy i pálenky...
 

Recept: Meruňkový flan

Připravte si: 600 g čerstvých meruněk , 5 vajec, 50 g krupicového cukru,  Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: kredit Swiss image