Pizzerií je v Česku dost a dost, to je dobrá zpráva pro všechny milovníky pizzy i dalších výtvorů italské kuchyně. Dobrá zpráva proto, že je z čeho vybírat. Alforno Focacceria Italiana je na Petrském náměstí v Praze a splňuje většinu požadavků, které návštěvník na pizzerii klade.

Interiér od babičky

Hned proti vchodu nechybí velká pec, kde se pizza nebo focaccia peče. Interiér je pojat v rustikálním stylu. Jednoduché dřevěné stoly a židle doplňují otevřené dřevěné police a almary. Všechno vybavení jsou novodobé repliky, nikoli starožitný nábytek. Na stolech jsou kostkované ubrusy. Pan majitel říká: „Chceme, aby se tady naši hosté cítili jako doma nebo u babičky, kde je klid a dobré jídlo.“ Restaurace má hlavní sál na úrovni chodníku a další prostory se nacházejí v suterénu. Nádobí je sladěné se stylem Focaccerie – solidní, dobře udržované. Sklenice na nealkoholické nápoje jsou poměrně robustní.

Menu od rána do večera

Jídelní lístek není příliš košatý, což je příjemné. Podávají se i snídaně, v pracovní den od osmi hodin, o víkendu později. Na výběr jsou jednoduché a sladké varianty, ale i anglická snídaně s fazolkami a sázeným vejcem. Snídaňové menu jsme měli možnost otestovat, ostatní denní a večerní nabídku nikoli. Kvalita i množství nabízených jídel odpovídají trochu vyšší ceně. Káva je velmi dobrá a totéž platí o fresh džusech. Zvolit můžete i ječnou kávu, bio vajíčka a další kvalitní pokrmy. Na oběd se vaří polední menu.

Obsluha i toalety jsou konfekční

Restaurace je poměrně velká, takže na nějaký příliš osobní kontakt s personálem, jak je v Itálii běžné, není příliš prostor. Obsluha je profesionální a zdvořilá, ale její temperament zůstává český. Toalety jsou čisté a standardní. Nacházejí se ovšem v suterénu, takže restauraci nejde příliš doporučit osobám se sníženou pohyblivostí.
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: archiv