Osm chutí Asie je asi trochu špatný název. Asie má chutí mnohem víc. I recepty zde prezentované můžeme zařadit do chutí více než osminásobných. Asie je v chutích a vůních nepřekonatelná. Kdo tam byl, dá mi za pravdu. A kdo tam nebyl, ať si pořídí tuhle kuchařku. 

Proč tedy osm?

Kniha je členěna do osmi kapitol, z nichž každá je věnována jedné typické asijské surovině: kokosu, zázvoru a galangalu, citronu a citronové trávě, čaji, sezamu, rýži, banánu a chilli. Tyto ingredience jsou použity v receptech na saláty, polévky či hlavní jídla, ale můžete se těšit i na dezerty, nápoje i další návrhy na jejich využití (např. kokosový krém na ruce). Každý recept je navíc doplněn velmi povedenou fotografií. Grafická stránka téhle knihy je skvělá. Je jen málo kuchařek, které vypadají lépe. Fotky jsou špičkové, grafika, uspořádání i obal vypadají velmi moderně.

Přejděme k samotným receptům. Jsou také skvělé. Zkusit si uvařit třeba Rendang je prostě božské. Je to chuť, která člověku vytrhne české chuťové buňky z jazyka a zahodí je do koše. K čemu jsou? Tady nenajdete žádné knedlo zelo vepřo. Tohle je asijská klasika – kurkuma, kokosové mléko, chilli, máta… Jemné, pikantní i kulaté na patře. Je příjemné, že všechno je pečlivě popsáno, všechno má přesné objemy, míry, váhy. Navíc je tu recept rozprostřen vždy do jednotlivých kroků, takže i načasování bude perfektní. Takže i naprostý začátečník si může troufnout na thajské, vietnamské či singapurské jídlo. Kdo je pokročilý, může podle vlastních chutí měnit ingredience podle nápadů pod čarou.

Třetí klad knihy: vše je doplněno zajímavými informacemi ze zákulisí výjimečné restaurace, vypravíte se s ní na výlet do Asie či do pražské vietnamské tržnice SAPA a seznámíte se i s těmi, kteří pomohli celý koncept SaSaZu vytvořit.

A teď ty slabší stránky

V knize se sice píše, že ingredience jsou volně k dostání v Čechách, ale bohužel to většinou bývá jen ve specializovaných obchodech, kterých je jako šafránu. Zkuste třeba v Bille sehnat galangal, limetkový list, listy koriandru… To jsou všechno přísady do výše uvedeného Rendangu. Takže pro vaření z téhle kuchařky musí být člověk nadšenec, který vyzkouší všechny recepty a možná ještě něco navíc, aby mu ústřicová omáčka doma nezbyla, nezplesnivěl galangal apod.

Doprovodný text je sice zajímavý, ale škoda, že v celku už to vypadá jako reklama na SaSaZu. Stejně jako ingrediencí v jídle i tohoto by se mělo dávkovat s rozumem.

Shahaf Shabtay & SaSaZu: Osm chutí Asie
Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Formát 260 x 210 mm, pevná vazba, celobarevné
180 stran, cena 449 Kč, ISBN 978-80-87049-54-9
Vydání 2. října 2012



Autor: Jan Čech | Fotografie: oficiální zdroj