Aby člověk dobře jedl, nemusí jezdit do Itálie, Španělska nebo za Jamiem Oliverem. Můžete zůstat sedět pěkně doma. I naše jídlo je skvělé. A že se vám zdá tučné, těžké a nestravitelné? Tak to asi používáte recepty, které si přizpůsobily generace našich maminek pro podmínky prázdných pětiletkových krámů.

Přitom všechny recepty mohou být jednoduché, lehké a dobře stravitelné. Všechny ingredience jsou dostupné. Nemusíte se zamýšlet nad tím, co s ústřicovou omáčkou, jestli humrová pasta, kterou jste nevypotřebovali minulý rok na ten zvláštní recept, je ještě jedlá… "Jezte česky" dokáže udělat z českého mála české hodně.

Když dvě dělají totéž

Autorky mají za sebou roky a roky vaření. A také roky a roky psaní. Vždyť jsou kulinárními redaktorkami. A tak se rozhodly, že dají síly dohromady a vytvoří společně kuchařku. Jana Vašáková a Zdena Skokanová tak vařily, fotily (i k profesionální fotografii už dávno přilnuly) a psaly. Výsledkem je kniha, která překvapí především komplexností.

Je totiž rozdělená do částí – jednak podle ročních období a také podle druhů použitých surovin. Velkým plusem je pak rejstřík. Ten bývá u mnoha kuchařek velkou slabinou, protože v něm lze vyhledávat jen jedním způsobem – podle jmen, nebo jen podle hlavních ingrediencí. Jenže tady jde oboje! Je to přehledné, jednoduché a funkční.

Další plus dáváme knize za zajímavé informace o plodinách a souvislostech s nimi spojenými. Ty předchází každé kapitole. Člověk se dozví mnoho zajímavých věcí. Ale na padesáté straně a dál už najednou máte pocit, že je tu víc informací a fotek než textu. Navíc jsou tu moudra, ze kterých se člověku zatočí hlava („Kur domácí je chován na maso i vajíčka.“). Takže malé minus – možná by to chtělo víc receptů a méně obalových slov.

Ale pojďme na recepty. Vyzkoušeli jsme doma uvařit dva (další budou následovat). Oba byly perfektní. Přesně podle návodu a výsledek se podařil dokonale. Není to jako jinde, že člověk tápe, kolik čeho má dát, jak dlouho péct… Přesné, až filigránsky popsané recepty se podaří opravdu perfektně. Navíc jsou to recepty, které chutnají a jsou zdravé. Tradiční recepty, které jsou oproštěné od solamylu, hromad tuku, kostek bujónu, dochucovadel a těžkých následků. Jsou lehké, stravitelné a příjemné. Tady dáváme velké plus.

Závěr:

"Jezte česky" je velmi dobrá kuchařka, která tradiční české recepty, české ingredience z našich farem, sadů a zahrádek velmi zajímavě přetvoří na dobré jídlo. Recepty jsou skvělé, lehké a dokáže je uvařit každý. Výtka směřuje k množství informací kolem. Je jich tu možná víc, než by bylo záhodno, a kdyby místo nich byl alespoň jeden hodně netradiční recept (WOW efekt tu trochu chybí), byla by kniha stoprocentní.

JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni, Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz, 240 stran, cena 399 Kč, ISBN 978-80-87049-51-8

 



Autor: Jan Čech