Sousse je druhé největší tuniské město a také místo, kde se začaly budovat první hotely. Na sever od centra byla vystavěna marína a kolem ní je rekreační rezort. Místo se jmenuje Port el Kantaoui. S budováním se začalo již v sedmdesátých letech, a tak dnes přístav působí dojmem, že tady byl odjakživa. Cesta k restauraci od brány, jíž se do Port el Kantaui vchází, je příjemnou procházkou po nábřeží. Restaurace La Daurade leží na konci vybíhajícím do moře. Marínu oživují repliky pirátských lodí lákající k projížďce. Interiér restaurace je zařízen se starosvětským vkusem, trochu temně. Za vhodného počasí, když není ani vedro, ani zima, se stoluje pod slunečníky venku.


Vyberte si vlastní rybu

Tuniské ryby jsou vynikající zejména pro svou čerstvost a také pro všechna koření, která vylepšují i technologicky velmi jednoduché úpravy. V přímořských restauracích není nic divného, když vám přinesou denní úlovek, abyste si z něj vybrali to, na co zrovna máte chuť. V restauraci La Daurade je to běžné. Nechejte si svou rybu udělat na grilu. Výsledkem je šťavnaté maso s jemnou kouřovou stopou, pod níž vyniká jeho přirozená chuť. Ale to předbíháme, zatím jsme si rybu jen vybrali.


Zelenina a další chody

Jen co dosednete ke stolu, přinesou takzvaný nultý chod, a sice harrisu, tuňáka, olivy a také tuniský salát – zeleninu nakrájenou na velmi drobné kostičky, jen lehce ochucenou. A nechybí vynikající olivový olej. Skutečný předkrm tvoří nejrůznější mořské plody nebo saláty.
Co se týče příloh, je Tunisko skvělým místem pro všechny odlehčovací a odtučňovací kúry. K masu i k rybám se tu často podává zelenina, jejíž úprava také není nijak komplikovaná. Zajímavé je, že brambory se kladou na stejnou úroveň jako další druhy – mrkev, cukiny a další. Dostanete třeba jen jeden.


Dezert a kávičku?

Běžným zákuskem je vynikající čerstvé ovoce. Jeho nabídka přesně kopíruje sklizeň. V horkém počasí je to nejlepší volba. Někdy se podávají různé orientální koláčky. Připomínají naše vánoční cukroví a často jsou marcipánové. Pokud máte tento druh sladkostí rádi, neváhejte. Všechny variace na kontinentální dezerty, jako jsou koláče nebo pěny, jejichž recepty sem přivezli různí kolonizátoři, můžete vynechat. Bývají to naopak nepříliš vyvedené repliky. Místo kávy se často pije mátový čaj.
 

Recept: Tuniská mrkvička

Připravte si: ½ kg mrkve, 4 polévková lžíce olivového oleje, polévková lžíce vinného octa, mletý římský kmín , Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...



Autor: Jana Vlková | Fotografie: jana Vlková