Osvěžte si podzimní setkání při vití adventních věnců nebo pečení cukroví sklenkou šumivého vína. Zejména dámské dýchánky, na nichž se unavené ženy snaží o radostnou přípravu na Vánoce, potřebují ozvláštnit. Otevřít si láhev červeného vína, to už tady bylo loni. Zkuste se letos dostat do láhve šampusu po způsobu ruských kozáků nebo napoleonských husarů s elegancí Amazonky, která ví, že cokoli předvede muž, dokáže i žena.


Know-how není těžké

Být připraven, toť vše! Pokud se rozhodnete, že si tentokrát s láhví šampaňského pohrajete trochu originálně, je třeba ji dát důkladně vychladit. Šumivá vína jsou vrtošivá a je třeba jim dopřát dostatek času na zklidnění. Láhev se musí chladit alespoň 12 hodin v lednici při přibližně 4 °C. Nekvrdlat, nepěnit obsah, neobracet, nechat hezky usadit – to je tajemství přípravy. Tento proces nelze nijak uspěchat. Na myšlenku, že dáte láhev na hodinu do mrazáku a výsledek bude stejný, zapomeňte. Do mrazáku ji dejte na posledních dvacet minut před otevřením, nikoli víc.


Šavle není nutná

Sabráž, jak se useknutí hrdla láhve říká, se nutně nemusí provádět žádnou neobvyklou zbraní. Zcela dostačující, ba spíš ze všeho nejvhodnější, je těžký kuchyňský nůž. Všechno máme připraveno a můžeme jít na věc. Láhev šumivého vína zbavíme celofánového obalu i drátěného košíčku. Praváci ji chytnou pevně do levé ruky, pro pocit bezpečí třeba do utěrky. Najdeme si, kde má láhev jeden ze dvou švů, a ten si připravíme nahoru. A teď si můžeme dopřát ladné švihnutí nožem, které oddělí zátku i s kouskem hrdla. Pohyb vedeme po švu láhve, zvolna, vláčně – bez použití síly, směrem k zátce. Následuje ohromení a údiv, jak je to neodolatelně efektní a zároveň neuvěřitelně jednoduché.


Nebezpečí je minimální

Je jasné, že láhví míříme do nějakého bezpečného místa. Zátka s kusem skla je těžká a padá k zemi rychleji než jen samotný špunt. Střepy v nápoji nejsou, protože pokud se nějaké drobné vytvoří, odnese je pryč prudce unikající proud CO2, který je natlakován nad hladinou vína. Pravděpodobnost, že nám láhev praskne v ruce, je minimální nebo stejná, jako když šumivé víno otevíráme normálním způsobem, tedy prakticky nulová. Zátka v láhvi se z fyzikálních důvodů musí dostat ven nejdříve. Pokud by se láhev roztříštila, měla nejspíš nějakou výrobní vadu.

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com