Dobře chlazené šumivé víno je ideální letní nápoj. Ve vedrech je osvěžující a zároveň je zábavný na pohled. Ve sklenici se stále něco děje. Když se nám chce, můžeme se o svá pozorování podělit s ostatními, když se nám naopak nechce s nikým mluvit, můžeme soustředěně sledovat cestování bublinek k hladině nápoje.


Šumivá vína na hraní

Módní trendy v experimentování s nápoji daly světu nejrůznější směsi - nikoli koktejly, které jsou samostatným uměním. Tradiční francouzský aperitiv kir ve variantě královský míchá šumivé víno s likérem z černého rybízu. V rakouském středisku Ischgl uvedla Paris Hiltonová na trh šumivé víno s různými příchutěmi v baleních podobných energetickým nápojům. Oblíbenou letní kombinací je šumivé víno s jahodami. Odkud se vzala tato kombinace, není známo. Mýtus o tom, že jen toto je správný způsob, jak servírovat „šampaňské“, se nicméně rozšířil jako neštovice.


Šampaňské je jen z Champagne

Skutečné šampaňské musí pocházet z francouzského regionu stejného jména a žádá si i náležité zacházení. Je třeba láhve vychladit, otevřít s lehkým mlasknutím zátky a nalévat nápoj do správných skleniček. Mají mít tvar tulipánového květu, protože jen tak máte jistotu, že bublinky budou unikat správnou rychlostí. Tenké a kvalitní sklo je samozřejmostí. Všechny tyto pocty můžete prokazovat i jiným šumivým vínům, ale u toho pravého šampaňského jsou prostě povinné.


Nikdy ne…

Levná a nenáročná vína přímo vybízejí k letním experimentům. Klidně vyzkoušejte i další kombinace – ozdobte nápoj lístky máty nebo přidejte nějakou nevýraznou, ale elegantní květinu. Za chvíli pokvetou phloxy neboli plamenky, květy jako stvořené pro tento účel. Nikdy ovšem nepodávejte šumivé víno nedostatečně vychlazené, nepoužívejte papírové nebo plastové kelímky ani hrnečky či plecháčky. Nepijte „šampus“ z láhve. Všechno to je výrazem gastronomického barbarství, ale hlavně se tím připravíte o jedinečný prožitek a radost, kterou umí správně ošetřené šumivé víno poskytnout.

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Thinkstockphotos.com