Na Velký pátek se v celé Evropě otevírají poklady. Skály se samy rozestupují... ale pak se také samy zavřou. Ali Baba kdesi v Persii si musel vstup do jeskyně plné pokladů otevřít heslem. Možná si i dnes některé děti představují, jak ten sezam vypadá: je-li to skalní puklina, která se pohádkově rozestoupí nebo ji otevře nějaký veliký muž. Jiné děti dobře vědí, že jsou to ta drobná zrníčka na žemlích hamburgerů. Ale všichni si klidně mohou dát o Velikonocích malou lekci z gastronomické botaniky.


Jak vlastně vypadá

Semínka sezamu trochu připomínají zrní, a tak se nabízí myšlenka, že rostou v klasech, podobně jako třeba pšenice. Ale sezam je květina, která se spíš podobá našemu náprstníku. Roste v oblastech, kde je teplo, ale jinak je to rostlina vcelku nenáročná. Plodem sezamu jsou čtyřhranné tobolky, v nichž jsou semena vedle sebe urovnána v řádkách. Sklízí se před dozráním, aby semena nevypadala, a pak se uměle dosuší a vymlátí.


Co se sezamem

V zemích, kde se sezam hojně pěstuje, se z něj připravuje mnoho slaných i sladkých jídel. Oblíbenou úpravou je pražení, které zvýrazní jeho jemně oříškovou chuť. Semena se melou na hladkou pastu. Protože tato úprava je velmi běžná v arabských zemí, je známá pod názvem tahine. V mnoha receptech z této oblasti plní vlastně funkci másla. Sezam má totiž vysoký obsah tuků, takže se z něj lisuje i olej. Ten je vynikající do jídla, ale je dnes také neodmyslitelnou surovinou pro kosmetický průmysl. Méně kvalitní oleje, které jsou získávány druhým lisováním, se dříve používaly na svícení. 


Konzumujte ve všech podobách

Sezam můžete používat na posypávání nejrůznějšího domácího pečiva. To je jednoduché, ale kreativní nakládání s touto přísadou může jíž mnohem dál. Hodí se do zeleného, špenátového nebo jiného salátu, na pečené kuře, na rybu. Můžete v něm obalit chuťovkové kuličky ze sýra, přihodit ho trochu do strouhanky na obalování čehokoli – sýra, řízků, karbanátků. A konečně se nebojte nějaké neotřelé kreace na velikonoční pečivo. Co třeba letos mazanec se sezamem místo s mandlemi?
 

 

Recept: Hummus

Připravte si: ¼ kg vařené cizrny, 2 polévkové lžíce, šťáva z jedné limetky, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com, archiv autorky