Pokud zabrousíte do zeleniny, určitě se poohlédněte po kedlubnách. Tato nepříliš oblíbená a laciná kořenová zelenina je totiž neprávem ignorována.

Tím spíš, když si uvědomíme, jaká plus nabízí – za prvé má malé množství kalorií, takže se hodí i pro malé tlouštíky. Za druhé je velkým zdrojem vitaminu E, B, a C (v 100g zeleniny je až 60 mg vitaminu C, což pokryje doporučenou denní dávku). A za třetí? Kedlubna obsahuje velké množství vlákniny, takže po porci této kořenovky váš brouček bez problému vytráví...


Největší poklad jsou listy

Pokud se rozhodnete zakoupit kedlubnu, vybírejte si výhradně tu čerstvou, která je křupavá a má příjemnou chuť. Konzumaci této zeleniny příliš neodkládejte, protože vám rychle zdřevnatí a pak je veškerý požitek z jídla ten tam. A ještě jedna rada: Když už budete z kedlubny vařit, zásadně se nezbavujte její natě! Ač je to k nevíře, tak právě v listech je ukryto větší množství vitaminu C, než v samotné bulvě. Takže pokud se chystáte vařit kedlubnovou mňamku, nezapomeňte do ní zakomponovat i listy.

 

Jídlo při menstruaci

Kromě toho, že má kedlubna velké množství vitaminů, může částečně fungovat i jako lék. Zelenina obsahuje látky, které se nazývají izotiokyanáty a rostlinné indoly, které pomáhají upravovat nepravidelný menstruační cyklus a zároveň tiší jeho bolesti, což ocení třeba dospívající děvčata.


Co stojí za tou štiplavou chutí?

Syrová kedlubna nemusí dětem moc chutnat. Její poněkud štiplavá chuť, způsobená vysokým obsahem sloučenin sýry a dusíku, je velmi specifická a člověk si na ní musí zvykat. Nicméně, pokud kedlubnu tepelně upravíte, vaši malí strávníci jí přinejmenším ochutnají. Z kedlubny se dá vyrábět spousta pokrmů, včetně pomazánek, polévek, salátů i omáček.

 

Vyzkoušejte recept:

Recept: Kedlubna na paprice

Připravte si: 6 mladých kedluben nebo 1 gigant, 6 žampionů, 1 cibule, 30 g slunečnicového oleje, 10 g sladké mleté papriky, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Nevíte, co s volným odpolednem? Uvařte si s dětmi domácí pastu!



Autor: Vanda Novotná Zdroj: Recept je převzatý z knihy MUDr. Peter Horan – Pavla Momčilová: Vaříme dětem chutně a zdravě (Nakladatelství Pavla Momčilová, 1996) | Fotografie: www.isifa.com