Keříky divoké růže psí začínají do nízkého podzimního slunce vystrkovat svá souplodí nažek, což je odborné označení pro šípky. Ačkoli je sběr šípků náročný zejména kvůli trnům, kterými se rostlina účinně brání proti svým konzumentům, stojí za to, abychom se kvůli nim trochu namáhali. Plody jsou obdařeny úžasnými vlastnostmi a výjimečnou chutí. Dozrávají v průběhu září a můžeme se na jejich sběr vydat, jakmile jsou červené. S prvními mrazíky se změní jejich chuť i konzistence - zesládnou a změknou.

 


Lepší než pomeranče

Šípky obsahují více vitaminu C než citrusové plody. A to dokonce dvacetkrát. V severských zemích, kde se dříve žádné citrusy nevyskytovaly, byly nenahraditelným ovocem. Eskymáci si z nich připravovali zvláštní pomazánku, jejíž základními surovinami byl vedle šípkové dřeně také tulení nebo rybí tuk.

Severoameričtí indiáni zase používali prášek ze sušených plodů k okořenění sušeného masa pemican. Co se týče léčivých vlastností, má šípek stahující účinky, což se využívá například při léčbě průjmů nebo také k vnějšímu ošetření v kosmetickém průmyslu.

 

Šípkové dobroty na náš stůl

S plody růže psí je pěkná piplačka. Pokud se chceme dostat k čisté dužině, je třeba ji zbavit semínek, což by nebylo obtížné, kdyby semena nebyla zabalená v ostrých chloupcích. Ty jsou nestravitelné a v jídle působí nepříjemnosti. Štípou nejen v puse, ale dráždí celý trávicí trakt. V kuchyni se uplatní především šípková marmeláda, která dodá nenahraditelné chuťové tóny omáčkám pod zvěřinu.

Stálicí v kredencích bývalo šípkové víno, které se vyrábělo z přemrzlých šípků. To se dnes již zvolna přesunulo do kategorie gastronomických rarit. Pokud máte dost trpělivosti, můžete vyzkoušet i některou variantu šípkových koláčů. Dělají se většinou z lineckého těsta a mohou se nastavit jablky. Šípky dobře ladí se skořicí. Některé receptury uvádějí šípkovou marmeládu ve vyhlášeném vídeňském Sacheru.

Recept: Šípkové víno

Připravte si: 100g sušených šípků, silné suché červené víno,  Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 




Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com