Smetánka lékařská neboli pampeliška je rostlina, kterou není třeba nikomu představovat. Kvete krátce a v důrazném útoku. Prozáří louky svou sytou žlutí na konci dubna a o dva týdny později najdeme její květy sotva na pár horských loukách. Ze zlaté záplavy zbudou bílé kouličky tvořené semínky zavěšenými na paraplíčkách. Vděčně přijímá jakoukoli půdu, i když dává přednost těm s vysokým obsahem dusíku. Je miláčkem děvčátek, která z nich pletou krásné věnce, jaké jim jiná rostlina nedopřeje.


Mnišská hlava nebo psí zub

Jako každý plevel i smetánka lékařská, latinským názvem Taraxacum officinale, má mnoho triviálních názvů. A to se netýká jen češtiny, protože tato urputná rostlina je rozšířena po celé zeměkouli. Za zmínku stojí její staré, barokní jméno. Tehdy se jí říkalo pléška. Vysvětlení je následující: „…když spadne (květ) vyrostá jakási hlavička peřnatá, velmi mistrná, a když větrem to peříčko s ní sprchne, ostává sama holá hlavička podobná mnišskému pleši, odkavadž i latině caput monachi, to jest mnišská hlava.…“


Vhodná též do lékárny

O rostlině je známo, že list i kořen mají různé léčivé účinky. Arabský lékař Avicenna používal v 10. století pampeliškové mléko na léčení očních zánětů. Na ty máme dnes naštěstí daleko účinnější prostředky. Celá rostlina obsahuje inulin, který je vhodný pro diabetiky. Do kuchyně se ovšem hodí především listy. A ty se mají sklízet, dokud pampeliška nekvete.


Pohrajte si s plevelem

Pampeliškové listy jsou trochu hořké, i když je budeme sklízet velmi mladé. Pokud máte kousek vlastního pozemku (stačí i předzahrádka řadového domku), jistě vám tam nějaké pampelišky právě raší. Přízemní růžici můžete přikrýt tmavou nádobou, nebo pokud máte k dispozici větší prostor, tak i tmavou fólií. Pampeliškové listy zblednou a tím vznikne úplně nová kvalita. S křehkými žlutými lístky se můžete v kuchyni opravdu potěšit. Nejrůznější salátové kreace již čekají.

 

Recept: Jarní salátek se sardelí

Připravte si: 1 sýr s bílou plísní, 2 hrsti „žlutých“ pampeliškových listů, 2 hrsti další listové zeleniny (mladý špenát, popenec, polníček…), 1 polévková lžíce klíčků červené řepy, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com