Samozřejmě záleží na tom, jak si co nakrájíme. Mrkvička na kolečka chutná jinak než na nudličky nebo dokonce strouhaná na jemném struhadélku pro miminka. Podobně je to třeba s okurkou, jablkem nebo s cibulí. Ze svých původních rodin si vždycky přinášíme různé chuťové vzpomínky a ty jsou často spojeny také s metodami přípravy jídla. Pokud jsme si domácí jídlo oblíbili, vzali jsme si s sebou do života jako závaznou i technologii jeho přípravy. Jenomže jídlo má být radost, a nikoli bitka o nějakou vyumělkovanou preciznost.

Máslo není žádné drama

Je s podivem, kolik rodin si dokáže vytvořit umělé trauma kolem másla. Máslo je vynikající surovina do teplé kuchyně i jen tak na chleba. Většina domácností jej skladuje v lednici, což může být problém. Běžné dnešní máslo má poměrně vysoký obsah vody, a tak v lednici hodně ztuhne a pak se špatně maže. V zásadě existují dva přístupy k porcování másla. Jedni jej seškrabují z vodorovného povrchu, jiní jej ukrajují ze strany. Diskuze o tom, který přístup je ten správný, jsou zcela bezpředmětné. Tentokrát je to úplně jedno, protože na chuti másla to vůbec nic nezmění.

Chléb je dar boží

Dnes již málokdo uctívá chléb jako základní potravinu. Často se ho dokonce bojíme, protože si myslíme, že je to něco, co nám způsobuje tloustnutí. Původní chléb se vůbec nekrájel, ale bochníčky se lámaly. Dnešní chleby mají naopak nejrůznější tvary a často jsou prostě předkrájené. Nad tradičními bochníky se ale také někdy vytvářejí chronické hádky. Ženy často krájejí chléb opřený o prsa a vytvářejí skývy na jedné straně s širokou kůrkou a na druhé straně tenké. Muži mají většinou raději rovně vedený řez a chléb přitom mají opřený o kuchyňskou linku, o prkénko, zkrátka takové inženýrské řešení, v němž jen dokonale rovný řez je přípustný a správný. K dokonalosti je zacházení s chlebem dotaženo v sousedním Německu, kde je daleko více domácností než u nás vybaveno kráječi, alespoň ručními. Než se zase začnete hádat, zda je důležitá kůrka rovnoběžná, nebo klínovitá, počítejte do deseti a pak se sami sebe zeptejte, zda je to opravdu důležité.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: thinkstock.com