Jako většina rostlin, z nichž chceme konzumovat listy, i šťovík si zaslouží naši pozornost nyní zjara, když je ještě mladý, svěží a jemný, prostě k nakousnutí. Nejspíš není venkovského děcka, které by šťovík neochutnalo. Městským dětem se zřídka dostává radosti trhat nějaké listí přímo z louky a strkat si je do pusy. Kyselá osvěžující chuť k tomu přímo vybízí. Je ale zároveň dráždivá a vzrušující. Šťovíku z louky se nedá sníst mnoho, protože po pár lístcích nám přestane chutnat.


Je to opravdu plevel

Šťovíků existuje veliké množství. Pěstují se i ozdobné varianty, na jejichž listech vystupuje červená žilnatina. Ty bývají velmi krásné. Na polích může být některý druh šťovíku doslova katastrofou. Jedna rostlina je schopna vyprodukovat osmdesát tisíc semen, která mají klíčivost osmdesát let. Škoda, že se šťovík nedá jíst ve velkém. Je to rostlina, která roste na celé severní polokouli, a botanikové umí rozeznat přibližně dvě stě druhů.


Trochu chemie 

Proč je šťovík tak kyselý? Protože obsahuje docela hodně kyseliny šťavelové. Po kyselině mravenčí je to druhá nejjednodušší organická kyselina, vyskytující se také prakticky ve všech druzích ovoce. Kvůli kyselině šťavelové se nedoporučuje jíst šťovíku příliš mnoho. Na druhou stranu má tato bylinka zajímavé množství stopových prvků, vápníku a hořčíku. Díky vysokému obsahu karotenoidů je to také velmi levný antioxidant. Šťovík si ale do kuchyně nosíme většinou kvůli jeho originální chuti, nikoli kvůli chemickému složení.


Co s ním?

Zelené listy musejí být křehké. Nejlepší jsou z rostlin, které ještě nezačaly kvést. Prostě takové, které vypadají už na pohled mlaďoučké. U starších rostlin se na zeleň listů začnou tlačit červenavé fleky a celá rostlina začíná vypadat jako rezivá. Hodí se jako bylinka všude tam, kde bychom přidali i pár kapek citronu, ale hlavně do slaných pokrmů. K přípravě jídel se doporučuje nasekaný nadrobno, nikoli v celých listech.

 

Recept: Šťovíková omáčka na lososa

Připravte si: 100 g šťovíku, 40 g másla, 2 šalotky, 4 polévkové lžíce bílého vína, 15 cl zakysané smetany, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com