Tyrolských ledovců je celkem pět a mají jeden společný skipas s názvem White5. Jejich vrcholové sjezdovky se šplhají až do nadmořské výšky nad 3000 metrů. Už od září na některých pilně cvičí závodníci. Vyberte si pro začátek třeba Stubai, který leží jižně od Innsbrucku.

 

Terény pro děti, dospělé i seniory

Dnešní doba miluje řebříčky všeho druhu. Stubaiský ledovec se v loňské lyžařské příručce ADAC SkiGuide ocitl s hodnocením „nejlepší alpská lyžařská oblast pro rodiny s dětmi“. Ale to není všechno. Svojí pomalou a bezpečnou sjezdovku tady mají i senioři, kteří už se na žádné žebříčky netlačí. Stubai je největší lyžařská oblast na ledovci. Na 700 hektarech je tady už teď otevřeno 110 kilometrů sjezdovek. Z údolní stanice Mutterberg vyjíždějí dvě gondoly do výšky 2300 m n. m. a odtud se do vějíře rozbíhají další lanovky a vleky. A co je tu tedy za všemožné vychytávky? Speciálně pro děti od tří do patnácti let je tady BIG Family Ski-Camp. Tam jsou nejen jednoduché sjezdovky a školička, ale i dětská restaurace. Děti do deseti let v doprovodu již jednoho platícího rodiče jezdí na Stubaiském ledovci zdarma. Pro odrostlejší puberťáky i vytrvalé milovníky snowboardingu je na jiném místě Moreboards Stubai ZOO, který údajně patří k nejlepším funparkům v celé Evropě.

 

A jak je to s jídlem?

Rakouská horská gastronomie je vydatná. Jinak to ani při lyžování na ledovci nejde. Zima a sportování si žádají pořádný kalorický příjem. Podávají se polévky s obrovskými knedlíčky. To je trochu protimluv, ale když si objednáte variaci na náš hovězí vývar s játrovými knedlíčky, tak vám přinesou opravdu jen jednu velkou výtečnou kouli plovoucí ve stejně dobré polévce. Stejně je to i se sladkými kynutými knedlíky. Germknödel plněný povidly a sypaný makem zase tone ve vanilkovém krému.

Mimo již zmíněné dětské restaurace je na Stubaiském ledovci výrobna těstovin. Je součástí samoobslužné restaurace v místě zvaném Eisgrat a je pochopitelně nejvýše položenou továrnou na nudle. Eisgrat totiž leží ve výšce 2900 m n. m.

 

 

Recept: Germknödel

Připravte si: 250 g hrubé mouky, 1,5 cl mléka, 5 g droždí, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Oestereich Werbung