Jíst jenom z talíře se zdá jako jednoduchý úkol. Ale kolikrát jste ho za minulý týden nesplnili? Že to není úkol jen tak snadno proveditelný, zjistíte, když se podíváte na své zvyky a na chování lidí kolem sebe. Častým zlozvykem je vyškrabování pekáčů, pekáčků a hrnců, které zůstaly po jídle v kuchyni na lince. Dojídáme zbytky z misek nebo různých krabiček. A vůbec nejhorší je, když jíme rovnou z papíru nebo nějakého podobného obalu.

Nejlepší dieta je sedět

Konzumace jídla z talíře má své nepopiratelné dietologické dopady. Samozřejmě jen ty pozitivní. Když si nakládáme jídlo na talíř, pomalu se naše tělo připravuje na to, že se bude jíst, a startuje všechny potřebné fyziologické procesy. Hromádku na talíři dokážeme snadno přehlédnout a jaksi změřit, a tak víme, kolik jsme toho snědli. Můžeme si tak velikost porce dobře řídit. A to je hlavní dietní dopad na naše tělo. Nemusíme si nabírat nic navíc, nemusíme se později obviňovat, že jsme snědli hromady jídla a nevíme, jak velké. Když pečlivě vybíráme zbytky z pekáče, v němž se peklo maso pro celou rodinu, je dost pravděpodobné, že do sebe vpravíme ještě další porci jídla, která nás pak bude obtěžovat.

Krásné stolování, krásné tělo

V kolika filmech se objevuje gurmán, který se pečlivě a dlouho připravuje na konzumaci nějaké dobroty... Sedí u stolu, má ubrousek, nejlépe saténový, vyleštěný příbor a porcelánový talíř. Ano, jedná-li se o komedii, tak si s těmi rekvizitami různě hraje. Nikdy ale nezačne jíst rovnou ze servírovacího plató nebo z polévkové mísy. Pokud ano, tak jistě chtějí tvůrci naznačit, že hrdina je buran a křupan.
Ovládněte se, i pokud jste sami. Zůstávat elegantní i ve chvíli, kdy se nikdo nedívá, to je teprve pravá vznešenost.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: thinkstock.com