Na Slovensku je několik údolí, kde si myslí, že právě u nich se dělají ty jediné správné korbáčiky. Jedno se nachází nedaleko Dolného Kubína, jmenuje se Zázrivá a korbáčiky tady mají tradici dlouhou několik století. Zázrivský korbáčik je pojem. Znalci pařeného sýra vědí, že patří k nejlepším. Korbáčiky si v této vesnici můžete vyrobit i vlastní. Vydejte se ještě předtím za sportem. Vždyť některé okresy před sebou ještě mají krásný týden jarních prázdnin...

 

Kubínská hola

Takže hurá na lyže, abychom si sýrovou dobrotu zasloužili. Překvapení v podobě velmi dlouhé a poměrně široké sjezdovky čeká na všechny lyžaře a snowboardisty nad Dolným Kubínem. Miniareál Kubínská Hola je ideálním místem na jednodenní lyžování. Široký lesní průsek, obrácený ke slunci, je z jedné strany obsluhován dvěma na sebe navazujícími sedačkovými lanovkami a z druhé strany několika vleky. Svah s příjemným sklonem je dlouhý skoro tři kilometry a jeho parametry vyhovují závodní trati pro super G. Takže to vůbec není špatné zalyžování. Kratší vleky myslí i na děti a na snowboardisty. Je tu restaurace, bufet, půjčovna lyží a všechno ostatní, co se dnes u lyžařského střediska očekává.

 

Kouzlo odvěkého know-how

Kouzlo výroby parenice vám prozradí v Jánošíkově dvoře v Zázrivé. Funguje zde restaurace a hned vedle je sál, kde se učí nejen výroba sýra, ale třeba i lidové tance. Výroba korbáčiků je velmi jednoduchá, pokud víte, jak na to. Ostatně jako všechno. Hlavně to jednoduše vypadá, když to předvádějí místní lektorky, které nejspíš za svůj život namotaly tolik korbáčiků, že by se po nich dalo vyšplhat na měsíc. I když tradiční surovinou bývalo ovčí mléko, dnes se běžně pracuje s kravským.

 

 

Pracovat rychle

Parený sýr vzniká ze „základního sýra“, který na první pohled vypadá jako obyčejný tvaroh. Sýr se jednoduše nastrouhá na velmi hrubém struhadle a nahází se do teplé vody. Tak teplé, jak ji snese holá ruka. Sýr se začne táhnout, jako když máte na talíři „smažák“. Teď je třeba sýrovou hmotu spojit dohromady. Tady je technologický postup zřejmě nejtajemnější, protože šikovné ruce slovenských hospodyněk přesně vědí, jak se sýrem manipulovat. S hmotou se chvíli pohazuje, až vznikne víceméně homogenní kus. Ten se pak nechá v horké vodě a rychle se z něj vykrucuje vlákno korbáčku, které se hned namáčí do vedle stojícího škopíku se studenou slanou vodou. Pak už stačí jen nařezat na stejnoměrné kousky a svázat. Z prakticky stejné výchozí hmoty se dělá i oštěpek, který se ovšem místo vytahování do tkaniček dává do hezkých vyřezávaných formiček.

 

Recept: Korbáčikový smažák

Připravte si: korbáčiky, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce solamylu, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Skipark Kubinska hola, TVF, s.r.o., Oldřich Brýža