Badyán

K Vánocům neodmyslitelně patří vůně badyánu. Jedná se o nejnovější čínské koření a je zastoupen ve všech moderních čínských kořenicích směsích a voňavých vodách.

Badyán je sušený plod malého věčně zeleného stromu Illicium verum, který pochází z jižní Číny a severu jihovýchodní Asie. Kvete velkými bílými květy a tvoří plod, přesněji souplodí, které má podobu osmicípé hvězdy, v jejímž každém cípu je semeno. Plody se trhají těsně před dozráním a suší se na přímém slunci, dokud nejsou úplně tvrdé a nemají červenohnědou barvu.

Léčivé účinky badyánu

Orientální medicína badyán aplikuje při léčbě revmatismu, žaludečních nevolností a různých kolik. V asijské kuchyni se používá toto koření při vaření sójových omáček a k ochucení masa i rýžových a zeleninových jídel. V našich zeměpisných šířkách byl znám už před počátkem letopočtu. Říká se mu také hvězdový anýz. Alternativní medicína používá toto koření jako uklidňující prostředek, při nechutenství a proti kašli.

Badyán vyžene nachlazení i chřipku z těla

Toto exotické koření má antibakteriální účinky. Fytoterapeuti ho používají jako velmi účinné přírodní antibiotikum, nejlépe ve formě tinktury. Tu můžeme užívat při zánětech, nachlazení, chřipce nebo angíně. Tinkturu si připravíme tímto způsobem:

Tinktura z badyánu

Jednu lžíci badyánových hvězdiček zalijeme 2 dl 60% lihu, necháme 14 dní louhovat, nesmíme zapomenout dvakrát denně silně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Skladujeme na tmavém místě. Tinkturu užíváme 3x denně 15 kapek nakapaných do 2 dl vody po dobu 14 dní.

Badyán v kuchyni

V naší kuchyni badyán neodmyslitelně patří k okořenění perníčků, kompotů a povidel či k výrobě likérů.

Anýz

Nesmíme zapomenout ani na anýz. Jedná se o jednoletou bylinku se silnými listy rozdělenými na drobné dílky. Kvete bílými květy a vytváří okolík. Plodem jsou nahnědlé nebo šedé dvounažky se silnou aromatickou vůní. Anýz obecný je také znám pod názvem bedrník.

Léčivé účinky anýzu

Anýz účinně podporuje vykašlávání a odstraňuje žaludeční nevolnosti a nadýmání. Obsažená silice zvyšuje vylučování trávicích enzymů, což má vliv na celou škálu trávicích potíží. Příznivé účinky tohoto koření se přenášejí do mateřského mléka, jehož tvorbu anýz rovněž podporuje.

Anýzový čajík

Anýzový čaj si připravíme následujícím způsobem: 1 čajovou lžičku semen přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme přikryté 10 minut. Pak přecedíme a popíjíme po douškách. Nápoj chutná lépe teplý.

Anýz v kuchyni

Čerstvé listy anýzu se používají v kulinářství při přípravě salátů a obloh. Plody se ochucují masité pokrmy a omáčky, pekařské výrobky a cukroví.

 



Autor: Simona Procházková DiS., | Fotografie: Simona Procházková DiS.,