Máta je vytrvalá rostlina, kterou klidně zařadíme mezi obtížný plevel. Pokud se dostane na vhodné místo, není k zastavení. Její podzemní oddenky jsou podobné pýru a i se stejně bez skrupulí chovají. Máty patří do rodiny hluchavkovitých, z níž jsme již poznali spousty jiných aromatických bylin.


Kterou vybrat?

Nejlepší druh máty může být téma na nějaký čajový dýchánek. Nemá totiž žádnou správnou odpověď. Máty se mezi sebou snadno kříží nejen pod dohledem zahradníků, ale i ve volné přírodě. Dobrou zprávou je, že všechny druhy jsou jedlé. Některé jsou samozřejmě lahodnější. Existuje dost druhů, jejichž listy jsou zbarvené do červena – ty bývají nejen velmi dekorativní, ale i dobré. Jiné druhy mají chloupky, což nevadí ve výluhu, ale v jídle to žádná výhra není. Některé šlechtěné dekorativní druhy už skoro jako máta nevypadají. Při jejich konzumaci je dobré počínat si trochu obezřeleji.


Máta je vynikající sladká

Nemůžeme nechat stranou všechny čaje, které se z máty dělají, stejně jako moderní mojito. Máta je skvělým doplňkem do nejrůznějších dezertů. Je známo, jak skvělý akord vytváří s temnou čokoládou. Hodí se jako dekorace na všechny čokoládové dorty nebo pěny. Stejně dobře ladí i s nejrůznějšími červenými marmeládami a přelivy, jimiž se plní třeba piškotové moučníky. Je neodolatelná i v kombinaci s tvarohem.

 


Máta umí být i slaná

Kombinace s mléčnými výrobky ve slané podobě je doma v kuchyních Balkánu a Blízkého východu. Máta podporuje trávení, takže je skvělým doplňkem pro všechna tučnější masa – vepřové nebo jehněčí. Skvěle doprovodí nejrůznější variace luštěninových, těstovinových nebo jiných slaných salátů. Neváhejte ji tedy použít při grilování. Hodí se napříč celým menu, od aperitivu přes předkrmové dipy ke grilovanému masu až do moučníku.

 

Recept: Pyré ze zeleného hrášku s mátou

Připravte si: 500 g vyloupaného zeleného hrášku, ½ litru zeleninového vývaru, svazeček lístků máty, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 


 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com