Metropole jako každá jiná, řekli byste si. Ale každá metropole má svoje trumfy. Na vylepšení zimy (nebo i dalších ročních období) je Budapešť vyzbrojena skvělými termálními koupališti a stejně skvělými kavárnami. Obojí tady blahosklonně zanechali okupanti z minulých století, či spíše tisíciletí.

 

Římané se rádi koupali

Na místech dnešní Budapešti bývala římská vojenská posádka. Město, které si tady Římané zbudovali, se jmenovalo Aquincum. Jako mnohé další kouty Evropy i toto místo bylo vybráno kvůli termálním pramenům. Římané tady byli tak spokojení nejen díky skvělému lázeňství, ale i díky tomu, že měli dostatek teplé vody na zimní vytápění domů.
Klenotem budapešťského koupání jsou lázně Széchényi. Byly prvními lázněmi ve čtvrti Pest. Otevřeny byly roku 1881 pod jménem Artézské lázně. Žlutavá stavba, která tu stojí dodnes, pochází z roku 1913. V secesních ozdobičkách prosvítají osmanské vlivy. Je tady spousta bazénů a vířivek, a to jak pod střechou, tak pod širým nebem. Všechno je určeno především na koupání, i když tu jsou i tři plavecké bazény s vodou teplou pouhých 26 °C. Vířivky mají 32–34 °C a „sedací“ bazény dokonce 38 °C. Je to ideální místo, kde se můžete zahřívat až do morku kostí a přitom se dívat, jak venku sněží.

 

Turci vařili kafe

Osmanská invaze přinesla do střední Evropy hodně zmaru, ale také tu zanechala něco dobrého. Novinkou, kterou Turci přivezli, byla káva. Ačkoli z Budapešti byli vyhnáni na konci 17. století,  umění kávy na svůj zlatý věk muselo ještě nějakou dobu počkat. Druhá polovina 19. století proměnila město v kvetoucí metropoli, soupeřící tenkrát s hrdou Vídní. Dodnes tu jsou nádherné secesní bulváry se stejně krásnými kavárnami. A protože Maďaři jsou od přírody poživačnější než spořádaní Vídeňáci, vypadají zdejší podniky, jako by se v nich zastavil čas. Samozřejmě je tu ale také dost designově moderních podniků.

 

 

Krémeše a štrúdly

Ačkoli se Budapešť změnila v moderní město, některé kuchyňské výtvory jsou stále beze zbytku klasické. Maďarsko je jednou z mála zemí, kde se dostanou klasické chlebíčky. Ano, ty na vece, s trychtýřkem salámu nebo s vejcem a majonézou. Je to také království štrúdlů. Univerzální evropský moučník tady mívá ideální rozměr - větší než v Praze, ale menší než ve Vídni. A pak tady mají výjimečné krémeše. Čtverce z listové těsta jsou spojené vanilkovým krémem a šlehačkou. Jednoduché, ale přesto jedinečné!

 

Recept: Krémeše

Připravte si: ½ balíčku listového těsta, 1 balíček pudingu, ½ litru mléka, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com