Levandule je symbol Provence. Tento kout Evropy si ji bezvýhradně přivlastnil a vystrkuje do světa pohlednice s modravými šňorky, které se táhnou po polích k obzoru. Vůně je omamná, opojná, silná a nezaměnitelná. Každoročně se v tuto dobu sjíždějí do Francie tisíce turistů, aby mohli ten zázrak zažít.


Historie pěstování

Stejný zázrak rozpuku levandulových polí se dá zažít v Chorvatsku, na některých jeho ostrovech. Nejznámějším místem, kde se pěstuje levandule, je Hvar. Začala se tady pěstovat o mnoho dříve než v Provence. Byla vysazována jako náhradní vývozní artikl Dubrovnické republiky poté, co jí Benátčané odřízli některé cesty za kořením. V Provence se naopak začala hojně vysazovat teprve po druhé světové válce a nejvíce polí tu kvetlo v 50. a 60. letech. Pak byla její pozice trochu otřesena rozvojem syntetické chemie, ale dnes se k ní leckteří výrobci kosmetiky vrací.


Všelék 

Levanduli si můžete ordinovat prakticky na jakýkoli neduh. Zklidňuje, působí proti zánětům, ale její vůně hlavě pozvedá náladu. Pěstitelé a následně výrobci potravin používají levanduli do nejrůznějších dobrot. Známý je levandulový med, který má světlou barvu a opravdu intenzivní vůni. Konzervativní jedlíci nedorostlí jemným nuancím gastronomie tvrdí, že chutná jako mýdlo. Dělají se levandulové bonbony, marmelády nebo marcipán.


Jezte levanduli

Levandule je také vynikající koření a její kvítky odzdobí leckteré jídlo. Květy i mladé listy mají kořeněnou chuť s lehkou stopou hořkosti. V místech, kde se pěstuje, se objevuje často ve sladkých kombinacích – do těch se ale používají především výluhy nebo přímo destilovaná esence. V našich podmínkách bychom si ji měli užít především při grilování, kde je její aroma nenahraditelné. Její květy i listy jsou poměrně tuhé, čímž jsou vlastně předurčeny do teplých jídel. Levandule se skvěle hodí ke skopovým nebo alespoň k vepřovým kotletkám. Může se zapékat v alobalu s rajčaty, balkánským sýrem nebo fetou. Můžeme ji také použít na nejrůznější pečeně doma v troubě.

 

Recept: Hermelín s levandulí

Připravte si: 4 hermelíny nepříliš uleželé, svazeček čerstvé levandule, bílý pepř z mlýnku nebo drcený v hmoždíři, 4 lžíce olivového oleje, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com