Chuť a vůně moře na talíři, to jsou čerstvé ústřice. Jejich sezóna v gastronomickém kalendáři tradičně začíná v září a trvá až do konce zimy. Ústřice byly součástí jídelníčku už v časech starověkého Řecka a Říma a oblíbenou delikatesou zůstaly dodnes. A to určitě nejen pro své afrodiziakální účinky, které jsou ústřicím přičítány, ale především kvůli intenzivní, jemné chuti, připodobňované k pravé esenci moře. Podmínkou skutečného gurmánského zážitku je ovšem výběr restaurace garantující špičkovou kvalitu ústřic. Na trzích prodávané ústřice vydrží asi týden při teplotě 3 – 5 °C v chladničce. V mrazničce by však zahynuly.


A jak se ústřice podávají? Hlavně syrové. Tyto živé a čerstvě otevřené se pokapají pár kapkami citronu. Důležitý je také žitný chléb s máslem, a samozřejmě kvalitní bílé víno nebo šampaňské. Na jednu porci se počítá 6 kusů ústřic.


V lokalitách poblíž velkých chovných stanic, kde ústřice nejsou takovou vzácností (především ve Francii), se však ústřice upravují na různé způsoby: gratinované, v aspiku, blanšírované, fritované, marinované; velmi oblíbená je ústřicová polévka, podávaná teplá i studená.

 

Takhle se ústřice otevírají:

 


Kam na mušle


Brasserie La Gare – tradiční místo ússtřic, které si sem nechává restaurace dovážet rovnou z Dánska.


Restaurace Les Moules – Vynechat belgickou restauraci, která má mušle už v názvu, by bylo jako vynechat u ústřic citrón a víno. Na výběr jsou tu ale i jiné mušle, hodně oblíbené jsou třeba slávky.


Café Savoy – Delikatesy z Normandie ukazují, že Fancouzi prostě umí najít to dobré ve všem. Mušle, ale i šneci, to je nabídka této součásti podniku Ambiente.



Autor: Jan Čech | Fotografie: Thinkstock.cz