Zázvor se do Evropy dostal po obchodních stezkách již dávno před naším letopočtem a na svých hodovních tabulích jej měli staří Římané. Tehdy se z praktických důvodů dopravoval jen zázvor sušený a mletý. Rostlinu samotnou poznali Evropané až teprve prostřednictvím známého cestovatele Marca Pola a méně známého florentského obchodníka Pegolottiho. Oba ji na konci 13. století popsali téměř současně. Koření se stalo velmi oblíbeným, dovozy nestačily, a tak jej začal španělský šlechtic Francisco de Mendosa pěstovat na Jamajce. Jeho příkladu následovali i Portugalci, ale to vše se stalo až v 16. století.

 

Vypadá jako rákosí

Rostlina je velmi vzdáleně příbuzná s banánovníkem, s krásnou strelicií, kterou známe z našich květinářství, ale i se žlutým kořením zvaným kurkuma. Roste v teplých krajích a potřebuje poměrně hlubokou půdu a dost vláhy. Nadzemní část tvoří lodyhy vysoké až dva metry a mají listy podobné rákosu. Květenství je trochu semknutější než u travin a rákosí, jedná se o klas. Rostlina nabírá na polích sílu přibližně devět až deset měsíců. Je třeba, aby byl oddenek dost silný, ale nikoli příliš vláknitý.


Evropa je na sladké

V místech, kde zázvor původně rostl, se hodně používá syrový. Nakládané plátky ale globalizace rozšířila po celé zemi spolu s velikou zálibou v suši. Stal se také nedílnou součástí všech variant zázvorového piva, které se někdy přiléhavěji nazývá zázvorová limonáda, neobsahuje totiž alkohol. A pak jej můžete najít v nejrůznějších slaných i sladkých jídlech. Prášek je součástí klasických asijských směsí karí a masala nebo arabského ras el hanout. V Evropě nesmí chybět v perníku. Vždyť angličtina má pro něj výraz ginger bread neboli zázvorový chlebíček.


Jak na něj

Jako každé mleté koření i zázvorový prášek rychle ztrácí svou sílu, tedy chuť a vůni. Pokud jej používáme do pečiva, měli bychom mu dopřát dobré vzduchotěsné uskladnění někde v temnu. U nás se nyní dostane snadno čerstvý oddenek. Práce s ním je snadná. Loupat bychom jej měli lžičkou, a to z úsporných důvodů, protože slupka je velmi tenká a lžička oškrábe jen malou vrstvu. Strouháme jej na normálním struhadle, a pokud nám nevyhovuje vláknitá struktura, můžeme si z čerstvě nastrouhaného oddenku vymačkat jen šťávu. Zázvor má prý velmi blahodárné účinky proti ranní nevolnosti v těhotenství.

 

Recept: Zázvorky

Připravte si: polohrubá mouka, cukr moučka, vejce, zázvor, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com