Vhodné náčiní vždycky usnadní práci a často ještě zlepší výsledek. Vánoce jsou obdobím, kdy se skoro všichni vášnivě věnujeme zdobení jídla, které má přijít na stůl. Dáváme si práci nejen se sladkým vánočním cukrovím, ale i se silvestrovským pohoštěním. I klasické chlebíčky mohou mít zábavnější a modernější image.


Perníčky jsou hračka

V minulosti se používaly na zdobení perníčků bílkovou polevou pytlíky od mléka, u nichž se ustřihl růžek. Většinou se napoprvé nepodařilo ustřihnout správně velký roh sáčku, takže bílá linka neměla požadovanou šířku. Pokud nechcete experimentovat se sáčky nebo motat kornoutky z papíru, s nimiž často pracují profesionální cukráři, můžete si pořídit speciální sáčky na bílkové polevy za pár korun. Jsou většinou z průhledného igelitu a mají umělohmotnou špičku. Vyžadují ale dostatečnou péči při výrobě polevy. Je třeba propasírovat bílky a dobře prosít cukr, aby se nám zdobicí špička neucpala.


Krémy i stříkané pečivo

Můžeme s klidem zapomenout na nevypratelné sáčky z pevné látky, do nichž se používaly kovové nástavce. Nabídka nejrůznějších sáčků se stříkacími nástavci je obrovská. Výhodou jednoduchých sad na jedno použití je mimo jiné i jejich cenová dostupnost. Balení obsahuje například deset sáčků a tři špičky. Možností použití je opravdu spousta. Můžete začít vánočním stříkaným pečivem nebo pusinkovými věnečky. Radost z ozdobných motivů mohou mít i všichni, kdo mají před Vánocemi svátek. A konečně stříkané motivy vylepší vzhled silvestrovské tabule. Losos, niva, sardele, to všechno jsou přísady, které se výborně hodí na výrobu pěny, se kterou můžeme zdobit kanapky nebo chlebíčky.

Pokud si kladete otázku, zda jsou zdobicí sáčky na jedno použití ekologické, tak se rozhodně neobávejte. Teplá voda, saponát, prací prášek, to všechno je potřeba na umytí kovových zdobiček a látkových sáčků. A to nepočítáme ušetřený čas.
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Toppits, archiv autorky