Meander park Oravice leží v Západních Tatrách těsně u polských hranic. K nejbližšímu hraničnímu přechodu Suchá Hora je to patnáct kilometrů. Dnes je však státní hranice již minulostí, horami vede jen teoretická čára. Orava je nádherný slovenský kraj. Místo mívalo velmi specifickou rustikální kulturu, jejímž symbolem byly překrásné chalupy – drevenice. Dnes tu hledáme spíš moderní hotely, kterých je tu dost, ale krásná původní příroda zůstává stejná. Stromy jakoby tu byly mohutnější než u nás a lesy takové hlubší. I přes škody, které před pár lety napáchal uragán Kyril, tu zůstaly dost velké souvislé lesní plochy, kde se daří velkým savcům; rozumějte, některým šelmám – medvědům, rysům a možná i vlkům. Ačkoli je nikdy neuvidíme, lesům dodává jejich přítomnost tajemně opravdovější atmosféru.

 

Miniaturní lyžařský areál

Lyžařský areál rozhodně není nic obrovského, začíná v horském sedle, do něhož vede z mezinárodní silnice E 77 malebná okreska. Serpentiny šplhají po svazích a vy máte poměrně oprávněný pocit, že tam někde v těch hlubokých lesích končí svět. Ale není to tak. První, co uvidíte ještě dříve než Skipark Oravice, je koupaliště. Do té přírodní nádhery vystrkuje trochu nestoudně žlutavý tobogán, který je bohužel v zimě mimo provoz, ale to prostě ke každému akvaparku patří. Hned za ním se vyloupne dolní stanice Meander Expressu. Čtyřmístná lanovka má vyhřívaná sedátka. Sjezdovky tu nejsou sportovně nijak moc náročné, ale zato nabízejí radostnou rodinnou atmosféru. Od hlavní sedačkové lanovky se dá na jejím horním konci lyžovat ještě kolem dvou menších vleků. Areál má přibližně půl na půl červené a modré sjezdovky. Ale pozor, jedna z těch, které vedou vedle sedačkové lanovky je nahoře označená jako modrá a v dolní části jako černá. Dá se z ní ovšem přejet na sousední červenou. Takže žádný strach.

 

Bazén je hned vedle

 

Na lyžích dojedete až k hlavnímu vchodu akvaparku. Budova má i restauraci a nějaké ubytovací kapacity. Vydatný termální pramen vyvěrající z hloubky 1611 metrů , teplý 58°C, je tady využit na napájení několika vnitřních i venkovních bazénů. Voda je opravdu hřejivá a to je po lyžování moc příjemné. Některé bazény mají vodu upravovanou, ale v tom nejteplejším se můžete vykoupat přímo v termální vodě. Má lehce nahnědlou barvu a určitě spoustu léčivých vlastností.

 

Poctivá kuchyně

Specialitou regionu je ‚oravská slanina‘. Poměrně tučný špek se dodnes udí v kouři ze skutečného dřeva. Podává se velmi často studený nakrájený na tenké plátky, jen tak s tmavých chlebem, hořčicí a cibulí. Nejjednodušší jídlo je naprosto delikatesní. Další slovenskou dobrotou je zelňačka. Tuto výtečnou polévku tady žádejte pod názvem „kapustnica“. Kapusta slovensky znamená česky zelí. Ta zdejší má již některé prvky východnějšího boršče. Dává se do ní velký kus masa a občas se přidává červená řepa. Podle našich měřítek v ní stojí lžíce. Je to zkrátka jídlo, jaké se tradičně podávalo v drsných horských krajích.

 


Recept: Kapustnicové variace

Připravte si: 1 cibule, 150 g vepřového plecka nebo předního hovězího, 400 g kysaného zelí, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: SACR