Mochyni židovskou jsme se nejspíš odvážili ochutnat, teprve když se její exotičtější šlěchtěné kolegyně ze zahraničí dostaly v plastových krabičkách do našich supermarketů. Naše židovská třešeň, liščí jahoda nebo podle Francouzů „láska v kleci“ je stejně dobrá, většinou mnohem čerstvější a pravděpodobně chemicky neošetřena.


Mochyně je zelenina

Physalis Alkekengi je rostlina, která je příbuzná s bramborem nebo s rajčetem a rozmnožuje se pomocí podzemních oddenků. Pokud má vhodné stanoviště, podobá se spíše plevelu než spořádaným květinám. Má ráda polostín a vlhkou půdu. Ačkoli oranžové lucerničky považujeme za ovoce, jedná se o zeleninu. Při konzumaci si dávejte pozor na nezralé plody - jsou jedovaté, stejně jako zelené brambory nebo nezralá rajčata. Neochutnávejte ani zbylé části rostliny a nekonzumujte mochyni v příliš velkém množství - může mít močopudné a projímavé účinky.


Odkud pochází?

Není přesně známo, odkud mochyně pochází, protože je to nenáročná rostlina, která dobře roste na všech kontinentech. Některé prameny uvádějí, že má původ v Americe, protože zejména její jižní a střední část je domovem i mnoha jiných lilkovitých rostlin. Latinské druhové jméno, Alkekengi, však nejspíš pochází z arabštiny. Al-kakâng znamená lucerna.

 

 


Do salátů i koláčů

Při konzumaci bychom si rozhodně neměli nechat ujít rozkoš vybalování hladkého oranžového plodu z okolních lístků. Málokterá květina nám dopřeje tolik zábavy.

Oranžové kuličky mají nejrůznější použití. Plody můžeme kombinovat s ostrými saláty z cibulky, papriky nebo rajčat. Svoje místo si najdou v koláčích nebo piškotech a samozřejmě jsou vynikající i syrové. Díky svému obalu jsou neocenitelnou dekorací na jakýkoli dezert. Jejich nakyslá chuť i barva se může zdůraznit namočením do černé čokolády. Mohou se použít i do ovocných salátů. Sezona přeje jejich kombinaci se sladkými, měkkými hruškami. Zkuste jimi doladit chuť první letošní pečené kachny.

 

Recept: Clafoutis s židovskou třešní

Připravte si: cca 500 g židovských třešní, 5 vrchovatých polévkových lžic polohrubé mouky, 6 vrchovatých polévkových lžic pískového cukru, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com