Bez černý je rostlina rumištní. To znamená, že s oblibou roste na smetištích, skládkách a jinak nelibých místech.

Roste rychle a v přírodě má svoji funkci právě proto, že vydrží i velmi drsné podmínky a uchytí se i tam, kde by to jiné choulostivější rostliny vzdaly. Vyžaduje jen dostatek vláhy.

 

Ví opravdu každý, jak vypadá?

Bez černý většinou poznáme dost spolehlivě. Keře mají rovné větve, na jejichž konci jsou zpeřené listy. Celá rostlina bezu s výjimkou květů a plodů má poměrně charakteristickou, trochu nepříjemnou, vůni. Bez kvete poměrně krátce. Keře v nížinách rozkvétají již od června, na horách je najdeme ještě na začátku prázdnin. Celkově lehce nepříjemná rostlina má zajímavé vonné bílé květenství, které nachází v kuchyni i v léčitelství mnohé použití. Při sběru je třeba dávat pozor, abychom si bez černý nespletli s keřem jménem chebdí, který je podobný, protože je ze stejné skupiny rostlin. Má lehce narůžovělé květy, trochu tužší listy a je nejedlý.

 

 

Co bez obsahuje?

Květy mají spoustu užitečných látek, které se většinou uplatní, když se bez černý suší, a používají se na různé léčivé čaje. Překvapivá jsou i kosmetická doporučení: výluh z čerstvých květů se používá k mytí uhrovité pleti. Pro kuchyňské použití je zajímavý vysoký obsah vitamínu C. Užít si jej můžeme zejména v oblíbené bezinkové limonádě. Většina receptur doporučuje přelévání květů k vylouhování studenou vodou, takže se účinné látky neničí.

Bezové květy mají hodně intenzivní vůni, která ladí především se sladkými chutěmi. Čerstvé kvítky se mohou používat k různým střídmým dekoracím tmavých čokoládových pudinků nebo tvarohových krému. Vzhledem ke snadné dostupnosti a nulové ceně je černý bez příjemným zpestřením v kuchyni.

 

 

Recept: Květenství smažená v jemném těstíčku

Připravte si: 10 květenství z čistého stanoviště (abychom nemuseli květy prát), 1,5 cl ledově vychlazené sodovky, 1 vejce, 1 polévková lžíce hladké mouky, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


O tématu diskutujte na našem diskusním fóru Vaření a stolování.

 

Text: Jana Vlková
Foto: www.isifa.com



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com