Vavřín pravý je rostlina, jejíž symbolika pochází již z antického Řecka. Trochu bizardní a nejasná historka vypráví o tom, jak si dal bůh Apollón poprvé na hlavu vavřínový věnec. Zachtělo se mu totiž intimnějšího styku s nymfou Dafné, ale dívka jeho vášeň neopětovala a na útěku raději se proměnila v keř. Apollón pak nosil na hlavě věnec na znamení smutku.

Vojevůdci, básníci a králové se naopak vavřínem zdobili na znamení vítězství a slávy. Ve středověku dostávali věnce se zralými plody na hlavu absolventi univerzit. Plody vavřínu jsou malé tuhé černé kuličky – prostě vypadají jako bobky a odtud také český název bobkový list. Latinské jméno rostliny ale zní Laurus nobilis – neboli Vavřín vznešený. Inu jiný kraj jiný jazyk. Řečí středověkých universit byla latina a věncům, jimiž byla zakončována studia se podle plodů říkalo baca laurea - kuličky vavřínu. Laureát je tedy v mnoha evropských jazycích někdo odměněný a baccalauréat je francouzsky maturita. Asi tam vavřínové věnce dostávali absolventi nižších škol.

 


Kde a jak roste

Vavřín je skvělým suvenýrem z dovolené u Středozemního moře. Neroste ale všude. Potřebuje trochu hlíny, trochu vody a polostín – nikoli jen kamenitý úhor, jaký snesou některé aromatické byliny. Pěstuje se ve městech a v parcích, ale roste leckde divoce. Je to rostlina nenáročná na sušení, manipulaci i skladování, takže si někde uprostřed křovin klidně natrhejte pár větviček. Vybírejte ty s tlustými a temnými listy. Mladé a svěží konečky větví mají málo chuti. Sušit v průvanu a uložit do plátěného pytlíku nebo sklenice – zkrátka žádná kouzla. Veškerá symbolika vavřínových věnců nejspíš vychází i ze snadného skladování.


Jak jej jíst

Vavřínové kuličky o nichž je část příběhu jsou nepoživatelné. Všechno si rostlina vynahradila
na listech. Jejich vůně je příjemná většině strávníků. Je jemná a zároveň opojná. Bobkový list se hodí především do vařených jídel. Listy se používají celé nebo jen lehce nalámané; vydávají své aroma pozvolna a pomalu. Doladí chutě prakticky všech slaných jídel od zvěřiny po drůbež od vařených brambor po nakládanou zeleninu.

 

Recept: Maturantovy (laureátovy) brambůrky

Připravte si: 8 brambor, 8 – 12 bobkových listů, 2 cl vývaru, sůl, pepřPokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com