Česnek medvědí nám v kuchyni rozhodně neprokazuje žádnou medvědí službu, ale v době vrcholícího jara, kdy se další byliny teprve probouzejí, je skvělým pomocníkem při ochucování.

Rostlinka se příliš nepodobá česneku, jak jej známe ze záhonků. Na rozdíl od běžného česneku má listy podobné konvalince – špičaté, široké, botanik řekne kopinaté, s dlouhým řapíkem. Kvete bílými květy, jejichž květenství tvoří koule. Kvetoucí porosty česneku medvědího v podrostech listnatých lesů jsou velmi dekorativní. Doba jeho krásy je dosti krátká – odkvétá rychle, v době, kdy se stromy nad ním obalí listy a začnou bránit přístupu světla. Česnek medvědí je stínomilný, vlhkomilný a má rád jílovité půdy. Pěstovat ho můžeme i v nějakém zastrčeném koutě zahrady. Pokud má vhodné stanoviště, chová se jako plevel a ostatní rostliny rád utiskuje.


Jíst se dají všechny části

Chuťově nejlepší jsou mladé listy, které vyraší ještě dříve než květy. V kuchyni mají také nejširší použití. Nejsilnější chuť mají naopak pacibulky vznikající po odkvětu. Ty jsou vhodné například pro výrobu ochuceného octa nebo oleje, ale nehodí se do pokrmů, jejichž receptura vyžaduje česnek syrový. Jíst se dají i podzemní cibule. Ty se v kuchyni používají nejméně. V konkurenci s česnekem kuchyňským jejich chuť většinou prohrává. Jsou vhodné k jídlu až na konci léta, kdy už máme spoustu další, většinou zajímavější, zeleniny.

 


Chutě a vůně v kuchyni

Česnek medvědí má velmi intenzivní vůni, v níž je možné vysledovat i stopy čpavku. I když jsou listy podobné konvalinkám, které jsou jedovaté, při sběru se nikdy nespleteme, když list rozemneme v ruce a přičichneme.

Syrové na drobno nakrájené listy oživí nejrůznější lehké tvarohové pomazánky, jogurtové zálivky či bramborovou kaši. Dodá svižnou jarní chuť smetanovým polévkám nebo rizotu. Pro milovníky vařeného hovězího je ideální přísadou do vývaru. Znalci velmi oceňují filé zabalené před pečením do čerstvých listů. Česnek má samozřejmě i skvělé léčivé a čistící účinky.

 

Recept: Svěží jarní pomazánka z medvědího česneku

Připravte si: 200 g tvrdého sýra ementálského typu, 2 cl smetany s vysokým obsahem tuku (40 %), 2–4 listy čerstvého česneku, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Text: Jana Vlková

Foto: www.isifa.cz



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com