Denivka je květina, kterou zahradníci i zahrádkáři milují. Existuje v nepřeberném množství barev. Její květy jsou krásné a veliké. Připomínají lilie, a proto se jim v některých jiných jazycích říká jednodenní lilie. Pro nás je to prostě jenom denivka, protože každý květ vydrží kvést jediný den.


Stejně nenáročná jako krásná

Rostlina je vytrvalá, v zemi si nechává oddenky nebo hlízy, které bez problémů přezimují. Vytváří chocholy tenkých listů, které jsou samy o sobě poměrně dekorativní. Z nich vyrážejí dlouhé stonky, které jsou zakončeny několika květy. Různé druhy kvetou v různou dobu, takže se s ní můžeme těšit v průběhu celého léta. Růžice přízemních listů je krásná i v zimě, kdy listy uschnou a na záhonu nechávají žlutavý trs. Na pěstování je velmi nenáročná. Žádá mírně osluněné stanoviště, ani příliš vlhké, ani příliš suché. Bývala též oblíbenou vesnickou květinou, dodnes ji najdeme v předzahrádkách chalup. Ačkoli to není rostlina, která by měla v našem regionu své divoké sestry, najdeme ji často i ve volné přírodě. Bývá někdy i nostalgickou vzpomínkou na opuštěné hřbitovy.


Chutná neopakovatelně

Z denivky se dají jíst celé květy. Už při pouhém pohledu poznáte, že její chuť bude stejně luxusní jako vzhled. Květy obsahují hodně vody, takže jsou i velmi šťavnaté. Rostlina také poměrně intenzivně voní, což pocítíte samozřejmě i na jazyku. Denivka žlutá, která je právě v plném květu, nabídne v chuti i vůni důrazné tóny jasmínu. Denivka plavá, která se na svůj vrchol kvetení právě chystá, je jemnější a velmi lehce navinulá.

 


Dekorace králů i amatérů

Pro svou extravagantní krásu je předurčena k dekorování nejrůznějších jídel. Mohou se používat buď celé květy, nebo jenom oddělené korunní plátky. Květ je však poměrně choulostivý, takže by neměl dlouho ležet. Ve větším množství se dají použít zejména poupata, například jako přísada do salátu, s nímž zpravidla dobře ladí jejich šťavnatost. Díky své vůni se také výborně hodí ke zdobení sorbetů nebo jiných lehkých letních moučníků. U milovníků jedlých květů je velmi oblíbená. Existuje bezpočet receptů na květy plněné různými lehkými slanými i sladkými pěnami na základě kozího sýra či ricotta…

 

Recept: Čerstvé květy denivky plněné jahodovou pěnou

Připravte si: 6 velkých květů denivky i s malou částí stonku, aby se nerozpadly, 3 polévkové lžíce mascarpone, 1 vejce, cukr podle chuti, hrst jahod, lesních nebo zahradních, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com