Nejjednodušší je přihodit pár dobře opraných květů do salátu. Jeho zálivka rozhodně musí být z nějakého jemnějšího octa, vinného nebo jablečného, aby se noblesní chuť nepotlačila. Ideálním řešením je ocet malinový, který salátek s přídavkem těchto rostlin posunuje do vyšší gastronomie. U nás dostupný možná z domácích zdrojů.

Chuťový akord fialky a maliny dobře vynikne i na zmrzlině. Sorbet neboli‚vodová zmrzlina‘můžete ozdobit několika korunními plátky. Fialky nemají velký kalich, který bývá u některých rostlin nahořklý, takže nevadí, pokud použijete celý květ.

Fialkový sirup chutná

Z fialek se dá dělat i sirup, kterým se mohu v pozdějších obdobích roku oživit ovocné saláty. Postup je jednoduchý: šálek fialek se zalije stejným množstvím vroucí vody, přiklopí se a nechá se 24 hodin macerovat. Pak se výluh slije, přivede se rychle do varu a přelije se jím další dávka. Pokud máme dostatečně hojné naleziště květů, můžeme postup opakovat třikrát až čtyřikrát, doporučuje se minimálně dvakrát. Nakonec přimícháme stejný díl medu, čímž získáme výtečný biosirup. Skladovat se musí v ledničce, protože je náchylný ke kvašení. Lze použít samozřejmě i svařený cukr.

Čaj s čerstvých fialek výborně působí proti dietním chybám, tedy proti přejedení.

Sušené květy si dobře uchovají svou barvu a tak mohou i později posloužit jako neobvyklá dekorace na některé lehké zákusky. Hrubá drť ze sušených květů ozvláštní sněhové pusinky. Celé květy se dobře se vyjímají na žlutém piškotovém těstu. Žádná Viola, ať neváhá, dát si violky na narozeninový nebo svatební dort.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com