Jíme kytky

Mladý chmel je chmelíček

Mladý chmel je chmelíček

Vaření a stolování  |  2.5.2012 |

Jen část Evropy si může užívat krátkou sezonu exkluzivní lahůdky. Chmelíček je velmi drahý, protože vyžaduje spoustu práce. Ačkoli je to rostlina vyšlechtěná, chová se jako divoce rostoucí bylina.


Asparagus už pučí

Asparagus už pučí

Vaření a stolování  |  25.4.2012 |

Mdlé výhonky přitahují pozornost zcela zaslouženě. Jsou lahodné jen pár týdnů v roce. Šťastné jsou však země, kde se dá chřest sbírat i v přírodě.


Sladké květy hořkého akátu

Sladké květy hořkého akátu

Vaření a stolování  |  18.4.2012 |

Omamná vůně hroznů bílých květů rybářům ohlašuje, že je třeba vydat se na úhoře, a včelařům, že se blíží období nejlepšího medu. Kvetou akáty a jaro vrcholí.


Smetánka, pampeliška nebo pléška?

Smetánka, pampeliška nebo pléška?

Vaření a stolování  |  11.4.2012 |

Správci golfových hřišť a milovníci bezchybného trávníku ji dozajista nenávidí. Říká se o ní, že je jako rukola. Smetánka lékařská je ale zcela originální. V rostlinné říši je to taková železná lady bez skrupulí, zkrátka plevel.


Pionýr podběl

Pionýr podběl

Vaření a stolování  |  5.4.2012 |

Žlutá je barva Velikonoc, jara a slunce. Na Velikonoce vezmeme za vděk i rostlinou z rumišť a úvozů, jen když nám prozáří první jarní dny. Podběl je prostě ten první, i když jeho chuť není nijak oslnivá.


Kerblík hlásí pučení

Kerblík hlásí pučení

Vaření a stolování  |  28.3.2012 |

Vypadá trochu jako libeček, koriandr nebo petržel, ale má svůj vlastní charakter. Když vyroste, k ničemu nám již není. Je třeba se na něj vrhnout, dokud je mlaďoučký a jemňoučký.


Velikonoce se blíží, hurá na kopřivy!

Velikonoce se blíží, hurá na kopřivy!

Vaření a stolování  |  21.3.2012 |

Je neodmyslitelně spojena s velikonoční nádivkou. Je také považována za jeden z nejhorších plevelů a přesto je svou chutí v kuchyni nenahraditelná.


Sezame, otevři se!

Sezame, otevři se!

Vaření a stolování  |  14.3.2012 |

Ali Baba říkal také: „Proso, otevři se, rýže otevři se…“ Vědí dnešní děti, co je to ten sezam, kterého se hrdina z arabské pohádky dovolává? Tedy pokud znají některý ze spletitých příběhů Tisíce a jedné noci.


Polníček neroste v pytlíku

Polníček neroste v pytlíku

Vaření a stolování  |  7.3.2012 |

Křehoučké lístky, které si pleteme s mladým špenátem. Zelenina, která osvěžovala naše předky již ve středověku nebo inspirovala renesanční básníky, okouzlené procházkami jarní přírodou.


Radujte se ze šafránu

Radujte se ze šafránu

Vaření a stolování  |  29.2.2012 |

První opravdové květy, které se protlačí hlínou. V kuchyni je to bezkonkurenčně nejdražší koření světa, symbol luxusu a nedostupnosti, v zahradách zase opravdový symbol jara.



Časopis

  • Kuchyně.cz 10/2012
    Říjnové číslo časopisu Kuchyně.cz je už tradičně věnováno cukroví, cukroví a zase cukroví….

Soutěže

Speciály

Návody ke stažení

  • Tvořte s námi!
    Překvapte přátele a rodinu originálními, vlastnoručně vytvořenými dekoracemi. Můžete si vyrobit jedinečné šperky, šátky nebo hračky a obdarujte s nimi sebe nebo vaše blízké.
komerční sdělení