Ano, jahody dostanete v obchodech celý rok, ale těm lesním se nic nevyrovná. Mezi všemi divokými lesními plody se mohou přít o prvenství v lahodnosti snad jenom s malinami. Ty ovšem často rostou ve společnosti žahavých kopřiv, což jim ubírá dost bodů, protože jejich sběr je nepříjemný.


Jahoda je i léčivka

Lesní jahody, které si odborně nechávají říkat Fragaria vesca, rostou většinou na okrajích cest a na pasekách. I když vypadají nenáročně, potřebují vlhkou půdu a polostín. Jejich plody obsahují spousty vitaminu C, tříslovin a pektinů. Vedle jejich dobře známých gastronomických kvalit účinkují i na snižování horečky a jsou lehce močopudné. Obojí působí pozitivně proti dně a revmatismu.

Využívat se dají i listy, z nichž lze vyrobit výborný domácí čaj. Listy je třeba sbírat pěkně mladé a svěže zelené. Lehce spaříme a pak je rozložíme na plátno, zavineme a necháme dva až tři dny fermentovat. Výsledkem jsou hnědé listy, které necháme vysušit a pak s nimi zacházíme jako s klasickým čajem. Léčivé účinky jsou minimální, chuť je ale vynikající.

 


Hodí se do všeho

Jahody chutnají výtečně prakticky ve všech sladkých pokrmech. V ovocných salátech snesou společnost výrazných exotických plodů, jako jsou ananas nebo mango, ale chutnají výborně i s jablky nebo rebarborou. Hodí se na bublaniny i vznešené linecké koláče s bílkovým sněhem. Skvěle se doplňují s mléčnými výrobky, kyselým jogurtem i sladkou šlehačkou. Vyniknou i vedle čokoládových krémů. Výtečný chuťový akord dávají v kombinaci s dalšími červenými lesními nebo zahradními plody. V jejich opravdu krátkém období je můžeme mít na stole každý den a vždy v jiné úpravě. Dají se dobře mrazit a konzervovat, abychom si jejich vůni mohli užívat i v dalších měsících.

 

Recept: Ovocný coulis

Připravte si: 1 kg červeného ovoce (hodí se převaha jahod a malin, může být menší část černého nebo červeného rybízu), 30 dkg cukru krystal, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Chodíte na lesní jahody jako Maruška z pohádky O dvanácti měsíčkách? Diskutujte na fóri Bio potraviny.
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com