Růže psí je právě v plném květu. Je radostnou předzvěstí konce školního roku a blížících se prázdnin. Však se také její pěstěné sestřičky objevují na katedrách učitelek v poslední školní den.

V předchozích stoletích bylo vyšlechtěno mnoho odrůd a mnoho jich také zaniklo. Je opředena tajemstvími, mýty a pověstmi jako málokterá jiná rostlina.


Antické uctívání růže

Nebudeme připomínat pohádku O Šípkové Řůžence, ale obrátíme se rovnou do Antiky. Řecký Harpokrates, původně egyptský bůh, je jedním z patronů této půvabné rostliny. Znázorňuje se většinou jako děcko nebo jinoch s prstem na ústech. Je totiž bohem mlčení. Pokud byla při antických hostinách vyzdobena jídelna girlandami z růžových korunních plátků, bylo to na znamení, že vše, co se bude pod těmito ozdobami projednávat, zůstane navždy smlčeno. Tedy že se nebudou vynášet ven žádné drby. Tradice hodná obnovení.


Čím to růže voní?

Je známo, že růžové květy jsou velmi důležitou surovinou v parfemářském průmyslu. Produkcí růžového oleje je proslulé především Bulharsko. Růžím dodává jejich charakteristickou vůni především sloučenina zvaná geraniol. Tato látka se vyskytuje třeba i v citrusových plodech a v muškátech a dala latinskou podobu názvu kakostů. Růže psí, řečená planá, má vůni velmi jemnou a při jejím očichávání si spíš vybavujeme všechny vonné šlechtěné druhy.

 

 

 

Hurá na sběr korunních plátků

Ačkoli různé botanické příručky pečlivě vypisují oblíbená stanoviště růže psí, můžeme konstatovat, že se jí daří dobře, pokud má jen trochu slunce a nepříliš podmáčenou půdu. S klidem se nastěhovala i do měst, poměrně rychle vyroste prakticky kdekoli. Lahodné korunní plátky tedy můžete sklízet kdekoli, kde není příliš rušný provoz. Chutnají překvapivě nasládle, bez dalších rušivých podtónů. Osvěží dech, pokud si dáte do úst jen pár plátků při cestě parkem. Její něžná barva i nepříliš výrazná chuť ji předurčují k tomu, aby se přidávala do sladkých pokrmů. Na samostatné ruční zpracování se hodí čerstvé a dobře vyvinuté plátky, které se potahují cukrem pro další použití, především jako dekorace dortů.

 

Recept: Růžová zmrzlina

Připravte si: strojek na výrobu zmrzliny, 500 ml smetany, 5 žloutků, 15 dkg pískového cukru, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com