Phlox má spousty druhů a v mnoha zahradách právě květe ten, který se česky jmenuje plamenka latnatá. Skalničkové neboli kobercové odrůdy odkvetly již zjara. Plamenka latnatá je vděčná květina. Je to nenáročná trvalka, která vydrží na jednom místě bez zvláštní péče a každý rok vyrazí znovu sytě zelené lodyhy. Jsou vysoké přibližně metr a na jejich koncích začnou vykvétat v červenci kulaté trsy květů, které mají dlouhou trubku a kruhovitý okraj, rozdělený na pět korunních plátků. Květy mohou mít barvu od bílé přes růžovou až k fialové a karmínově červené. Uspořádání květů se správně říká lata a odtud tedy druhé jméno rostliny – latnatá.

 

Z Ameriky do celého světa

Podle botanických pramenů je domovem rostliny Severní Amerika, konkrétně povodí řek Ohio a Mississippi. Od dob, kdy opustila domov, se jí chopili šlechtitelé, kteří vytvořili mnoho dalších nádherných odrůd. Na stůl se ale hodí především ty divoké.

 

Proč se jmenuje phlox?

Latinský název pochází z řečtiny. Slovo phlox znamená plamen a phlego je sloveso s významem hořím. Krásné kvetoucí záhony plamenky prostě připomínají planoucí oheň.

 

Co s ním v kuchyni

Plamenka je vděčná. Její souměrné květy splňují všechny požadavky na dekoraci talíře. Dlouhé trubky se snadno aplikují do měkkých jídel, jako jsou pomazánky, pudingy a různé kaše. Květy se mohou také jen tak ležérně rozhodit vedle teplého jídla. Široké barevné spektrum dovoluje nejrůznější kombinace. Je veselou společnicí v kuchyni, ale na druhou stranu nemůže plnit žádnou seriózní funkci v receptech. Její chuť je nevýrazná a mdlá. Je to prostě taková kuchyňská Barbie - růžová a krásná.

 

 

Chladivé plameny

Pohrajte si s ledem do letních koktejlů. Plamenka je krásnou dekorací do sklenic s transparentními nápoji. Příprava ledu je jednoduchá:

Do tvořítek na led dáme chladnou vodu a pinzetou do ní vložíme vždy po jednom květu plamenky latnaté. Používáme co nejsytější barvy.
Dáme zamrazit a pak používáme do nápojů stejně jako normální led.

Tip: Do vody můžeme kápnout trochu růžové vody v případě, že máme fialové květy, nebo vodu květů pomeranče, pokud máme květy do ruda. Můžeme také přidat pár kapek citronové šťávy.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com