Asi nikdo nikdy nezapomene, že na grilování je třeba obstarat maso, nápoje, talířky a skleničky, ale jsou i další věci, které potřebujeme. Nesmírně důležitá je totiž celková atmosféra grilování. Myslete na osvětlení, které by mělo s grilováním souznít. Existuje velké množství „zdrojů světla“, které mohou prostředí zároveň zkrášlit. Neváhejte s použitím loučí třeba i hodně velkých. Jsou bezpečné a v zahradním šeru jsou daleko příjemnější než elektrické lampy. Pokud máte na zahradě stromy, můžete klidně použít lampiony. Ty jsou navíc krásné.

 

Celková dekorace

I když se grilování vlastně odehrává v „polních podmínkách“, můžete si dát trochu záležet na prostírání. Nabídka nádobí na jedno použití a barevných ubrousků nebo dalších dekorací dnes uspokojí i náročné estetické požadavky. I jednoduché barevné papíry dělají divy. A nezapomínejte na vůně. Výslednou chuť masa můžete zvýraznit vůní udících lupínků. Lupínky se namočí do vody a položí na rozžhavené uhlí. Je libo maso s vůni po ořeších, jabloňovém nebo třešňovém dřevu.

 

Topivo

Kupodivu hodně záleží na tom, čím topíte. Dřevěné uhlí je sice klasika, ale brikety jsou daleko efektivnější. Spalují se za velkého žáru pomalu a vyvíjejí vysokou teplotu. Správný výběr je paliva je předpokladem pro dobré výsledky grilování. Některé brikety hoří i několik hodin a pokud potřebujete grilování ukončit dříve, než brikety vyhoří, můžete je uhasit a příště použít znovu s novými briketami.

 

 

Čištění po slavnosti

Nezapomeňte na speciální grilovaní kartáče, kterými se odstraní všechny připečené zbytky. Snadnější je to ještě předtím než skočíte grilování a příště bude připraveno. Napřed odstraňte z grilovacího roštu všechny hrubé zbytky třeba papírovou utěrkou. Pak nechejte všechny zbytky vypálit. Očistěte ještě teplý rošt pomocí grilovacího kartáče. U plynových grilů vypalujte tak dlouho, dokud nebude vznikat žádný kouř. Elektrický gril vyčistíte, když jej jednoduše nastavíte na vysoký stupeň a uzavřete poklop. Pak přijde na řadu kartáč.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Weber, www.isifa.com