Co na přípravu

K rozdělání ohně jsou dnes k dostání zvláštní „startéry“. Menší nádoby, v nichž se předem rozdělávají žhavé uhlíky, se vyrábějí i ve velmi elegantním designovém provedení.

Ryby nepatří zatím mezi nejobvyklejší položky na grilovacím menu. Možná je to tím, že nepoužíváte speciální držáky, v nichž se ryby udrží hezky v celku.
Nešetřete ani na jehlách, na které se napichuje maso. Rozhodně vám z nich nespadne, jako se to může stát, když použijete dřevěné špejle. Navíc se na jehlách ingredience lépe propékají, protože kov vede teplo i dovnitř.

 

Co k ohništi

Maso naložené v marinádě nebo špízy připravené na jehlách potřebujete chránit před přílišným vedrem a dotěrným hmyzem. K tomu jsou tady speciální malé přenosné chladničky. Do svého grilovacího arzenálu si pořiďte Barbecue Choler. Má rozměry 38 x 31 x 11 cm.
Obracení masa pomocí příborových vidliček, při kterém se grilují i prsty kuchaře, je rozhodně překonaná metoda. K dispozici jsou dnes speciální pinzety a nejrůznější lopatičky.

 

Co na sebe a co do zahrady

Praktická grilovací zástěra má kapsičku, do které si můžete zasunout vidličku, lopatku a kleště z nerezové oceli. Také nezapomínejte na grilovací rukavici, která vás ochrání před přímým popálením nebo žhavými uhlíky.
A konečně byste si měli pořídit nádobí, kterému radovánky pod širým nebem neublíží. Hodí se například sada z polypropylenového plastu, kterou můžete mýt i v myčce.

 

Dělejte to lépe než svatý Vavřinec

Milovníci grilováni by mohli za svého patrona považovat svatého Vavřince. Jeho příběh je však trochu morbidní. Svatý Vavřinec byl umučen poněkud neobvyklým způsobem římským císařem Valerianem v roce 258. Byl totiž zaživa upečen na železném roštu nad horkým uhlím. Jeho deliktem bylo, že jako strážce církevních pokladů rozdal chudým peníze, které měl hlídat. Některé prameny tvrdí, že v posledních minutách svého života volal: „Z jedné strany jsem již opečený, pokud mě chcete mít dobře udělaného, je čas mě otočit na druhou stranu.“ Jeho svátek slaví katolíci 10. srpna. Je zobrazován různě, podle vkusu umělců: někdy leží přímo na roštu, jindy si jej drží v ruce.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com