Těžko říct, co učinilo grilování tak populárním. Možná to byla v porovnání s klasickými recepty francouzské kuchyně jednoduchá příprava, kterou doprovází relativně vysoká pravděpodobnost tvůrcova úspěchu. Nebo zapůsobila společenská povaha grilování, kdy se kuchař může bavit s hosty během akce. Své kouzlo má i primitivnost škvířícího se masa a příroda v plném květu či plodu dodá jídlu na neodolatelnosti. Navíc se vedle masa dají grilovat i ryby a zelenina, takže si vybere opravdu každý. Labužníci si místo dezertu dopřávají grilovaný ananas. Kdo se také rozhodl podlehnout grilovací mánii, měl by však při výběru nového grilu zvážit následující.

 

Na louce i na zápraží

Pokud nemá nový výrobek strávit většinu času v komoře, než si ho po dlouhém přemlouvání vezmou příbuzní, je lepší přiznat si mnohdy krutou pravdu: Ne, nebudu chodit na piknik častěji než dvakrát ročně, takže si nemusím kupovat malý přenosný gril. Všechno má své výhody a nevýhody. Malý gril nezabere moc úložného místa a grilovací party se s ním dá uspořádat i na poměrně malém balkóně. Nedisponuje ovšem žádnou odkládací plochou a je lepší postavit ho na stolek či podstavec.

Velký gril se sice nedá vláčet volnou přírodou, ale zato se s ním pomocí přídavných koleček pohodlně vyjede na terasu či do zahrady. Díky větší grilovací ploše se na něm dobře připravuje jídlo pro více lidí najednou, zatímco malý gril uspokojí jen jednoho či dva strávníky naráz. Velký gril je stabilnější, jeho instalace nevyžaduje další montáž a má různá zajímavá místa na odložení, uložení či zavěšení doplňků.

 

 

Uhlí, plyn či elektřina?

Nejzásadnější rozhodnutí musí padnout při volbě zdroje tepla. Elektrické grily se dají použít venku i v uzavřené místnosti - všude, kde se dá připojit do zásuvky. Snadno se obsluhují, ale jídlo z něj nemá charakteristickou grilovací vůni. Elektrický gril musí být vybaven kvalitní deskou s nepřilnavou úpravou, ideálně odnímatelnou, aby se dala řádně umýt. Musí mít misku na odkapávající tuk, možnost volby různé teploty a jasný indikátor, aby se na první pohled vědělo, zda je zapnutý a na jaký stupeň. Pokud je zavírací, měl by mít nastavitelnou výšku horní desky. Zdánlivě jednoduché věci je třeba zkontrolovat především u levnějších přístrojů méně známých značek. Některé modely mohou mít místo grilovací desky na roštu položený lávový kámen.

Nejvíce typů lze najít v kategorii plynových grilů. Ať se jedná o přenosný gril či ne, musí být především stabilní, mít hořáky z kvalitního nerezu a jasně umístěnou přípojku na propanbutanovou lahev, která ale nebývá součástí výrobku. V posledních letech se těší velké oblibě lávové grily, které mají nad hořáky umístěný porézní kámen, který rychle vstřebává teplo a nasává do sebe odkapávající tuk. Po skončení grilování se musí na pět minut zapnout na nejvyšší teplotu, aby se spálily nečistoty na povrchu. Díky tomu téměř není potřeba gril čistit. Jakmile se kámen začne drolit, což může být při častém používání již po jedné sezóně, potřebuje vyměnit za nový.

Grily s RSB technologií mají hořáky po stranách, takže nedochází k hoření odkapávajících tuků. Snadno se na nich reguluje teplota. Třetím typem plynových grilů jsou kontaktní. Plynové hořáky jsou umístěny pod litinovým roštem či plotnou, jimiž rovnoměrně předávají teplo.

 

Alchymie uhlí

Zapřisáhlí zastánci grilování, zejména muži, nedají dopustit na přístroje na dřevěné uhlí, které je dnes již velmi dobře dostupné na každé větší benzinové pumpě. Grily na uhlí jsou nejlevnější, snadno se obsluhují, ale příprava jídla vyžaduje zkušenosti. Maso je totiž nutné položit na rošt ve správnou chvíli, jinak se začne připalovat a do uhlí padá odkapávající tuk. Magické sousloví „správná chvíle“ je právě tou komplikací grilování na uhlí, protože rozžhavené uhlíky nemají žádný teplotní indikátor.

Kvalitní gril na uhlí musí mít regulovatelný přívod vzduchu, nastavitelnou výšku roštu, nádobu na popel a víko s otvorem pro ventilaci vzduchu. Odkládací plocha a držadla by měly být vyrobeny z tepelně izolačního materiálu. Ať se rozhodujete pro gril na elektřinu či uhlí, nejdůležitější na grilování stejně zůstává dobré počasí a společnost příjemných, dobře naladěných lidí.

Text: Daniela Opočenská
Foto: mall.cz, isifa.com, Moulinex, Naoko, Tefal, Weber



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: mall.cz, isifa.com, Moulinex, Naoko, Tefal, Weber