Grilovací krb

Venkovní grilovací krby jsou skoro tak romantické jako táborový oheň, protože při grilování je vidět přímo do plamenů. Stavějí se z prefabrikovaných modulů a zůstávají venku několik sezon. Topí se v nich uhlím nebo dřevem. Může se v nich grilovat maso a zelenina, ale mohou sloužit i jako malá domácí udírna. Když už jsou jednou postaveny, je jejich velkou výhodou snadná údržba.


Otevřený gril

Pokud máte zahrádku nebo terasu menších rozměrů, pak se vám hodí jednoduché mobilní grily. Jsou vybaveny kolečky, a tak se dají kdykoliv vyvézt a opět uklidit zpět. Fungují na principu otevřeného ohniště, nad nímž je upevněný rošt. Tyto grily jsou nejjednodušší, nejlevnější, ale přesto poskytují velmi intenzivní požitek z grilování díky žhavým uhlíkům, jejich teplu a vůni. Výhodou je i možnost zcela intuitivního používání.


Kotlový gril

Na sálajících uhlících uzavřených ve vyklenutém víku se připravují pokrmy šetrně a rychle, není s nimi tolik práce, ale na druhou stranu zde chybí romantika. Jsou vhodné zejména pro ty, kdo mají strach z odskakujících uhlíků nebo jim tak úplně nevyhovuje pikantnější úprava pokrmů na otevřeném ohni. Kotlové grily jsou vhodné pro přípravu větších kusů masa, které potřebují delší dobu pečení.


Plynový gril

Plynové grily jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé milovníky grilování. S pomocí hořáků je možné přesně regulovat a kontrolovat grilovací teplotu. Velkou výhodou je také jejich bezpečnost. Vzhledem k tomu, že nemají otevřený oheň, nehrozí nebezpečí, že by se vznítil tuk nebo odskočily jiskry. Jsou vhodné pro rodiny s neposednými dětmi nebo domácími mazlíčky, které nebezpečí otevřeného ohně přitahuje.

 


Lávový gril

Grily s lávovými kameny jsou trochu těžkopádnější, ale pokud s nimi nechcete často manipulovat, mohou sloužit jako ozdoba vaší zahrady. U lávových grilů je palivem plyn, který ohřívá speciální kameny, umístěné na kovovém roštu. Ty se rozžhaví, akumulují teplotu a stabilně ji udržují. Maso grilované na lávových kamenech je jemné a není cítit kouřem.


Stolní elektrický gril

Elektrické grily se snadno a rychle zahřívají. Dají se velmi jednoduše použít jak na zahradě, tak třeba na balkoně nebo v pohodlí domova. Mnohé modely mají teflonovou úpravu roštu, na které lze grilovat bez tuku, ale jsou samozřejmě k dostání i v klasických zahradních velikostech s podstavcem a odkládací plochou.

 

Celé květnové číslo Kuchyně.cz je věnováno grilování

  • Ostré jak žiletky aneb řeč o chilli papričkách
  • Nejlepší nápady na kuřecí stehýnka, prsíčka i křidýlka
  • Jezte, ať jste štíhlí – dietní jídelníček
  • Bylinky ke grilování, vlastní marinády
  • Nejlepší špízy, které jste nám zaslali
  • Grilovačka pro vegetariány: feta, avokádo, tvarůžky
  • Za pouhých 39 Kč v prodeji od 11. května 2011


 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: OBI, www.isifa.com