Můžeme se domnívat, že s básníkem navštívila i vyhlášené pařížské podniky. Každopádně si oblíbila francouzskou kuchyni a její pochoutky vyhledávala později i v pražských restauracích. Její přítel Svatopluk Beneš vzpomínal, že Naška, jak jí říkával, si objednávala raky, šneky a ryby na nejrůznější způsoby.

 

Dívka z vážené rodiny

Nataša Gollová (1912-1988) pocházela z vážené rodiny. Jejím dědečkem byl historik Jaroslav Goll, tatínkem pak masarykovský politik, národohospodář a právník František Xaver Hodáč. Jméno dostala podle hrdinky Tolstého románu Vojna a mír Nataši Rostovové. Studovala na nejlepších školách u nás a v Anglii, věnovala se tanci a ve čtrnácti letech si zahrála v dětském představení Babičky. Divadlo ji okouzlilo, ale nakonec dala přednost filmu.

V roce 1932 se mihla ve Fričově veselohře Kantor Ideál, v roce 1935 získala angažmá ve Vinohradském divadle. Jakýsi novinář o ní tehdy napsal: „Vesele nás uvítala jemná dívenka vyšší, štíhlé postavy, vlasů popelavě plavých (nebarvených) a očí zelenohnědých. Když se ptáme na její záliby, odpovídá, že chodí na koncerty a miluje hudbu Beethovenovu. Sama dobrá klavíristka si často přehrává jeho chmurné melodie… Voní jí kořeněné parfémy, má ráda pestré květy a černobílé šaty. Miluje psy a koně, hraje tenis a dívá se na dostihy a hokej.“


Svačiny pro Evu

Poprvé skutečně zazářila v bláznivé komedii Eva tropí hlouposti, v níž tetička Zdeňka Baldová plete punčochy a Nataša k ní jakožto její neteř vbíhá oknem a vždycky tam na ni čeká svačina – chleba s máslem, ošatka se švestkami, čerstvé koláče…
Také v Kristiánovi, kde ztvárnila domácí puťku Mařenku, manželku pana Nováka, se občas objeví motiv jídla. Svému muži chystá k desátému výročí svatby krémový dort, zatímco on si jako Kristián právě pochutnává na jednohubkách v Orient Baru.

V dalším slavném filmu Hotel Modrá hvězda hraje Zuzanku, pomocnici v kuchyni, která se při utírání talířů učí italsky, na obličeji má slupky od okurek, a když jí hromada nádobí spadne na zem, dostává výpověď. Čeká ji však jiný osud – jako dědička starého hotelu se seznámí s Vladimírem (Oldřichem Novým) a s ním romanticky večeří a poprvé v životě pije šampaňské. Pamatujete na kuchaře Junka v podání Ladislava Peška, který nalil Vladimírovi omylem do kávy místo koňaku ocet? Nebo na scénu, v níž Zuzanka vypije ze žalu naráz sedmi brčky sedm skleniček alkoholického koktejlu?


Šampaňské vystřídal rum

Pravé šampaňské patřilo k životnímu stylu prvorepublikových hvězd. Nataša si ho dávala s Adinou Mandlovou, ale neopíjela se a nesnášela opilé lidi. Až ke stáru sama alkoholu propadla… To ale už byla slavná éra tatam. Nastoupila budovatelská padesátá léta a s nimi divadelní zájezdy do nejzapadlejších koutů republiky. Do rozhrkaného autobusu dostávali herci s sebou housky s máslem a salámem, pivo a někdy i slivovici na zahřátí.

Ve volném čase Nataša pobývala na chatě ve Voznici. Chodila do lesa na houby a z úlovků dělala smaženici. Pila také hodně kafe a čím dál častěji si k němu dávala štamprličku něčeho ostřejšího. Později, když se přestěhovala do garsoniéry ve Štěpánské ulici, chodila na obědy naproti do restaurace U Šumavy. Tam si dávala se štamgasty guláš, ale nejčastěji si sedla přímo do výčepu a pivem a rumem zaháněla bolesti v nohou. Přátelé z minulosti ji moc nevyhledávali. Jednou z výjimek byla Stella Zázvorková, její někdejší kolegyně z Divadla ABC. Vzpomínala, že Nataša měla ráda k omáčce nebo k masu chléb – svýma jemnýma ručičkama ho uždibovala, žmoulala, a než sousto donesla k ústům, dost přitom nadrobila… Byla prý u toho ale ohromně elegantní.


Dovětek o tvarohové buchtičce

Před lety se Aleš Cibulka, který o Nataše napsal dvě knížky, dozvěděl zajímavou historku. Herečka dožívala v domově důchodců, kde podávali večer před její smrtí k jídlu tvarohové buchtičky. Natašina spolubydlící tehdy jednu nesnědla s tím, že si ji schová na později. Uprostřed noci ji Nataša vzbudila, že má na něco chuť. A spolubydlící jí nabídla tu svou ušetřenou buchtičku s trochou čaje. Nataša ji prý s chutí snědla, zapila a klidně usnula. A druhý den ráno se už neprobudila. Psal se 29. říjen 1988...

 

Recept: Losos pro Natašku Gollovou

Připravte si: 1 kg lososa, sůl, 1 citrón, 15 dkg másla, kořenová zelenina, kousek kedlubny, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 


 



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: archiv autorky