Velikonoce jsou každý rok spojeny s přípravou tradičních sladkostí: beránka, mazanců, jidášů a dalších dobrot. Udělejte si malou inventuru, jestli máte doma všechno pro hladký průběh velikonočních příprav.


Beránek je nejdůležitější

Dobrota, která se peče jen jednou za rok, nutně vyžaduje formu. Na výběr jsou dnes nejrůznější materiály. Tradiční těžká kameninová forma je stále k dostání. Možná se vám ta po babičce rozbila, ale klidně si můžete pořídit úplně stejnou. Podobně je to se smaltovanou formou. Jsou to krásné kuchyňské kousky, které se ovšem velmi špatně skladují. Hodí se spíš do chalup, kde po zbytek roku fungují jako dekorace. Nepříliš praktické jsou formy plechové, v nichž mají beránci tendenci se připalovat, pokud nemáme dobře vyladěné nastavování teploty v troubě. A konečně tady jsou moderní silikonové formy. Ano, můžeme péct v silikonu nejen bábovky, mufiny a další cukrářské výrobky, ale i beránky. Pokud se ptáte, jak si silikonová forma udrží složitý tvar, odpověď je jednoduchá - formu drží jednoduchá drátěná konstrukce.


Moderní mašlovačky

Pořádný mazanec nevznikne, pokud ho nepotřeme vajíčkem. Mašlovačky urazily ve svém vývoji pěkně dlouhý kus cesty. Klasické štětičky z bílého peří se dnes většinou již nepoužívají, protože se obtížně udržují. Největší výběr mašlovaček je mezi modely se silikonovými „štětinami“. Tyto mašlovačky jsou trvanlivé a stačí nám doma jedna, protože nedrží žádné pachy. Existují i mašlovačky plnicí, které ocení hlavně ti, kdo pečou více pečiva najednou. Doplňkem jsou také „štětce“. Mají hrubé štětiny a jejich výhodou je nízká cena.


Papíry a obaly

Nezapomeňte ani nezbytné pomocníky z oblasti spotřebního materiálu. Pečicí papír je nezbytnou pomůckou při přípravě mazanců a dalších pečených pokrmů, jako je třeba velikonoční nádivka. Vybírejte takový, který má oboustrannou nelepivou úpravu. Papíry by měly odolávat teplotám až 220 °C. Čištění plechu nebo pekáče je po upečení snazší. Oceníte jistě i potravinovou fólii na skladování ingrediencí a hotových jídel v chladničce. Zabraňuje přenosu pachů a vysušení potravin při zachování prodyšnosti. Lze ji použít také při ohřevu jídel v mikrovlnné troubě. A konečně by neměl chybět alobal, užitečný pro skladování nejen vyrobených sladkostí, ale i pro pečení masa.
 

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com