V jeho nejslavnější roli kriminálního rady Vacátka ho můžeme často vidět za psacím stolem, jak narychlo ujídá něco z papíru. Pravděpodobně kus sekané nebo buřta. Určitě jimi nepohrdl ani v soukromí.

Jeho Márinka byla celý život v domácnosti a o Jarouška se starala, jak nejlépe mohla. Pilně sbírala recepty a snažila se podle nich vařit. Byla mezi nimi i velmi obyčejná jídla. Třeba chlastavka, polévka z kysaného zelí bez smetany a jen slabě zapražená jíškou, nebo šmorn, palačinkové těsto pečené v troubě a před podáním roztrhané vidličkou a zalité ovocnou šťávou. Oblíbenou pochoutkou byly u Marvanů škvarkové placky nebo uzený jazyk. Nikdy k němu nesměl chybět křen. Márinka měla zaznamenáno šestnáct způsobů, jak jej upravit, a vozili si ho čerstvý od příbuzných ze zahrádky.

 

Nestál o hospodské blafy

O polední pauze během natáčení Hříšných lidí v barrandovských ateliérech neodcházel pan Marvan jako jeho kolegové do hospody, ale zůstával ve své šatně. Říkal, že je nerad u jídla rušen různými žadateli o autogram, a navíc o hospodské blafy dvakrát nestál. Od Márinky měl pokaždé připravené dva chleby – jeden s máslem a uzeným masem a druhý se sádlem a s plátky vepřového. V aktovčičce si nosil třetinku červeného vína a jedno plzeňské pivo. V klidu se najedl a ještě si přitom pročetl scénář.

Když měl zrovna dobrou náladu, sezval domů společnost a nakoupil dobré červené víno, francouzský koňak a Márinka objednala obložené mísy u Paukerta. Jak mi před pár lety prozradil Josef Vinklář, třikrát se také po natáčení Hříšňáků Marvan sešel se svou mordpartou vždy u jednoho člena doma na večeři, kde každý uvařil to nejlepší, co uměl. Ke konci života ale lahůdky vystřídal čaj s rumem, kterým nemocný herec zaháněl bolesti…

 

Recept: Nepravé koroptve

Připravte si: půl kila odleželé hovězí kýty, 20 dkg vařeného tučnějšího uzeného, kousek slaniny, tři kyselé okurky, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: archiv autorky