Léto s chutí růžového vína

Moravská a česká růžová vína jsou rok od roku populárnější. Jejich výroba vzrostla během posledních několika let trojnásobně a prakticky u nás nenajdete vinařství, které by růžové víno nevyrábělo. Díky šikovnosti našich vinařů i vhodné zeměpisné poloze jsou růžová vína z České republiky lehká, svěží a často nadprůměrně kvalitní. Báječně se proto hodí k osvěžení hlavně v horkých letních dnech. 

Růžová vína

O růžovém víně se říká, že se rodí jako červené víno, ale žije jako bílé. Vyrábí se totiž z odrůd modrých hroznů, které se po rozemletí nechají naležet zpravidla pouhých 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo co nejméně červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a už je sním nakládáno jako při výrobě bílého vína. V České republice se růžové víno nejčastěji produkuje z hroznů odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sawignon. Zvolená odrůda a následně i technologie zpracování má pak největší vliv na konečnou barvu vína. U tuzemských růžových najdete barevných odstínů hned celou škálu – od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové tóny. 

Růžová vínaPokud se rozhodnete růžové víno ochutnat, vždy si vybírejte víno mladé, ne starší než dva roky. Jedině tak si naplno vychutnáte svěžest, lehkost, příjemnou vůni i výraznou kyselinku, tak typickou právě pro růžová vína z České republiky. Určitě neuděláte chybu, když vsadíte na vína ročníku 2010. Jsou totiž obzvláště kvalitní. „Tato růžová mají vyšší obsah kyselinky. Proto jsou nebývale šťavnatá a osvěžující. Mnohdy se chlubí výrazným aroma a znatelně chutnají po ovoci,“ charakterizuje letošní tuzemská růžová vína doc. Ing. Josef Balík, Ph.D. ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Růžová vína lze kombinovat s širokou škálou pokrmů. Od různých druhů ryb připravovaných na všechny způsoby, plodů moře a těstovin, přes kořeněné hovězí maso, vepřové, telecí 
a drůbeží. Stejně tak se růžové víno výborně hodí k uzeninám, pikantním sýrům nebo zeleninovým pokrmům. Neméně široké využití mají růžová vína při přípravě chladivých míchaných drinků. Ty každý jistě ocení zejména v teplých letních měsících. Kvalitní růžové si tak lze vychutnat v kombinaci s kousky melounu, jahod, malin, borůvek nebo také brusinek. Výběr možností je nepřeberný.

Chcete špičková růžová vína ochutnat i Vy? Pak odpovězte na následující otázku a tři láhve tuzemských růžových vín mohou být Vaše. Jako dárek Vám k nim přidáme ještě knihu o historii vinařství Vinitorium Historicum a vkusný šátek s motivem tuzemských růžových vín. Nápovědu naleznete na www.ruzove.cz.

Přečtete si prosím všeobecné marketingové podmínky.  Rozeslání cen zajišťuje partner soutěže.

Gratulujeme k výhře paní Renátě D. z Peček!

Vinařský fond ČR