Vyjížďky lodí jsou součástí zábavy letních hostů všude na světě. Leckde poskytují jen povrchní zábavu, která spočívá v brouzdání vodou a jejímž cílem je pohoupání po vlnkách. V ústí řeky Guadiany, která leží na hranicích Portugalska a španělské provincie Huelva, se můžete projet na výletním člunu, jehož trasu komentuje skutečný znalec rybolovu.

Moře splývá s řekou

Ústí řeky Guadiany je rozlehlé a při první návštěvě se zdá zcela nepřehledné. Není divu, protože my Češi jako vnitrozemci nejsme zvyklí na tak mohutné řeky, a už vůbec nemáme zkušenost se spletitými deltami. Jejich prozkoumávání je nicméně stejně zábavné jako prohlídky historických monumentů.

V přístavech tady vedle sebe kotví rekreační jachty a velké rybářské lodi. Výletní čluny pojmou asi deset osob a kapitána. Ten je zároveň průvodcem a tak trochu vypravěčem.

Mezi letovisky

Trasa vede od Isla Cristina přes Ayamonte do Isla Canela nebo opačně. Vyjíždí se z mariny, rekreačního přístavu. Část, která historicky patří rybolovu, se podobá průmyslové čtvrti – na souši jsou obrovské budovy, kde jsou skladiště nebo doky, a na vodě kotví mohutné lodě, které jsou vybaveny nejrůznějšími kladkami, jeřáby a podobně. Každá loď je trochu specializovaná, protože i techniky lovu jsou různé. Sardinky a šproty se loví tak, že se na ně v noci posvítí prudkým světlem, které je přiláká na jedno místo. Mušle je zase potřeba načechrat ode dna prudkým proudem vody a pak teprve je možné je podebrat a vylovit.

Na trzích

Ryby na talířích v restauracích jsou samozřejmě vynikající. Dostávají se k hostům rychle, takže jsou velmi čerstvé. Skoro všude se vyskytuje nabídka „pesca del día“, tedy to, co se toho dne podařilo ulovit nejsnadněji, respektive v největším množství. Pokud máte v některém letovisku v Huelvě ubytování, kde si můžete třeba grilovat, navštivte některý z rybích trhů. Slovník nechejte doma. Ryb je spousta a jejich názvy nám stejně nic neřeknou. Vybírejte očima a nechejte si rybu nebo třeba kalamáry očistit a připravit. Prodavači jsou v tom mistři a počítá se, že to budou dělat spíš oni než kuchařky doma.

RECEPT: Cazón en adobo neboli žralok v marinádě
Ingredience: Pro 4 osoby - ½ kg žraloka nebo podobného pevného rybího masa, 4 bobkové listy, 5 stroužků česneku, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce oregana, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 sklenka vinného octa, 1 sklenka vody, sůl podle chuti, olej na smažení, mouka na obalení, 2 citrony na dochucení

Postup: Rybí maso nakrájíme na velké kostky (cca 2 cm). Z octa, vody, česneku a koření připravíme marinádu. Kousky ryby dáme do mísy a zalijeme marinádou, tak aby byly zakryté. Necháme odležet 12 hodin na chladném místě. Marinádu scedíme a mírně vymačkáme pomocí papírové utěrky, aby maso zůstalo suché. Obalíme v hladké mouce a klademe do rozpáleného oleje. Zprudka osmažíme a ihned podáváme s půlkami citronu na pokapání.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Thinkstock.com, archiv autorky